Boeuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli

Av Godare

(1)

Vad tycker du?

Boeuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli

Den här mustiga grytan är en uppdaterad variant av en klassisk boeuf bourguignon. Här får köttet sällskap av ugnsrostad pumpa, smakrik basilikaaioli och kraftigt rött vin.

Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson.

Bœuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli. Receptet hittar du på nästa sida.

Ingredienser

300 gpärllökar
200 gchampinjoner
smör eller olja, att steka i
500 gGrytbitar nöt
Salt och peppar
2 mskvetemjöl
4 dlrödvin
4 dlvatten
1 köttbuljongtärningar
2 mskTomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 mskkinesisk soja
1 tsktimjan
3 lagerblad
80 gPancetta, eller bacon i små bitar
färsk timjan, att garnera med

Pumpa med parmesan

800 gPumpa, utan skal
smör, eller rapsolja
Salt
parmesan, att strö över

Basilikaaioli

2 äggulor
2 tskdijonsenap
1 mskVitvinsvinäger
0,5 vitlöksklyfta
2 dlRapsolja
1 dlbasilikablad, finhackade
Salt

Gör så här

1
Skala löken och dela champinjonerna en gång. Stek lök och champinjoner i smör eller rapsolja i en stekpanna, de ska få färg. Stek i omgångar och lägg det stekta åt sidan allteftersom.
2
Stek köttet i samma stekpanna och lägg över i en stekgryta allteftersom. Salta och peppra köttet. Strö över vetemjöl och rör så att vetemjölet blandas med köttet.
3
Tillsätt rödvin, det mesta av vattnet, köttbuljongtärning, tomatpuré, pressad eller riven vitlök, soja, timjan och lagerblad. Låt grytan koka under lock i 2 ½ timme. Rör då och då och späd med vatten, det är viktigt att det är så mycket vätska att det täcker köttet.
4
Tillsätt pärllöken när det återstår 30 minuter och champinjonerna när det återstår 10 minuter.
5
Stek pancettan hastigt i en stekpanna, strö den över grytan. Toppa med lite timjan.
6
Dela pumpan i jämnstora tärningar. Lägg dem i en ugnsfast form och klicka på smör eller ringla över rapsolja. Salta. Ugnsrosta i 225 grader i cirka 25 minuter. Pumpan ska vara mjuk när den är färdig. Strö på riven parmesan.
7
Lägg äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger och riven eller pressad vitlök i en skål med höga kanter. Mixa några sekunder med en stavmixer. Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du kör med stavmixern. Avsluta med att röra ner basilikablad. Smaka av med salt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (32)

    Så gör du mustigare Boeuf Bourguignon

  2. Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

  3. (1)

    Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Gryta
    4. Husmanskost

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(4)

Pannbiff med lök

(5)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål