Sparrispaj med färskost och tomat

Av Sofia Börjesson

Vad tycker du?

Sparrispaj med färskost och tomat

(9)

En oförskämt enkel sparrispaj – degen köper du färdig.

– Den frasiga bara-att-rulla-ut-pajdegen blir en utmärkt bas för grönsaker och man kan brassa på med vad man har hemma, säger Eleonora von Essen.

Recept ur hennes bok ”Flexitarianernas kokbok”.

Sparrispaj med färskost och tomat

Ingredienser

Ingredienser

1 rulle
färdigkavlad kyld smördeg (250 g)
1 bunt
sparris
250 g
körsbärstomater, gärna i olika färger
1 dl
svarta oliver, urkärnade
3 msk
Olivolja
1 tsk
basilika, torkad
1 tsk
Oregano, torkad
0.5 tsk
Salt
2 krm
Svartpeppar
1 tsk
strösocker
200 g
Färskost, smaksatt (t ex tomat, örter eller vitlök)
färsk basilika

Gör så här

1
Värm ugnen enligt anvisningarna på förpackningen.
2
Skär bort den nedersta, träiga biten på sparrisen och halvera den sedan på längden (om den inte är väldigt tunn, då kan den lämnas odelad). Halvera tomaterna. Skiva oliverna grovt.
3
Vispa ihop olja, kryddor och socker i en stor skål och vänd ner sparris, tomater och oliver i blandningen så att allt blir ordentligt täckt.
4
Rulla ut smördegen och lägg den på en bakpappersklädd plåt.
5
Rör färskosten något så att den mjuknar och bred den sedan över smördegen, lämna ett par centimeter till kanterna.
6
Lägg på det gröna lite slarvigt i ett enkelt lager över osten och baka pajen i ca 20 minuter eller tills den är gyllene, puffig och frasig. Strö över lite färsk, grovskuren basilika och servera pajen varm eller ljummen.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Grava laxen själv - enkelt och jättegott

  2. Edamamepasta med purjolök och sesam

  3. Världens godaste vegetariska lasagne

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Paj
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok

Vegetarisk lasagne med aubergine

Tomatomelett med basilika