Bönor, chorizo, kål och kyckling
Det här är en perfekt mix av sönderfallande vita bönor, stunsiga sojabönor, saftig kyckling och kryddig korv. Recept ur boken ”Bönor, ärtor & linser” av Jenny Damberg.
– En av mina absoluta favoriträtter, säger hon.
Ingredienser
Ingredienser
1
Hel kyckling, eller motsvarande mängd kycklinglårfilé
250 g
chorizo
1.2 l
Kycklingbuljong, gärna egen
150 g
Grönkål
150 g
Sojabönor, frysta
400 g
Stora vita bönor, på burk
1.5 tsk
rökt paprikapulver
Olivolja
Egen buljong
1 kg
Kyckling, samma som ovan
1
Gul lök
0.5
Purjolök
1
palsternacka
1
morot
1
stjälkselleri
1 kvist
persilja
2 tsk
Salt
10
svartpepparkorn, hela
Gör så här
1
Hacka grönsakerna till buljongen i stora bitar, stycka vid behov kycklingen så att den går ner i en stor gryta. Lägg allt i grytan och täck med vatten. Koka upp och skumma av.
2
Koka på låg värme under lock 20–30 minuter, tills köttet är färdigt (det ska släppa lätt från benet). Sila ner buljongen i en kastrull och lägg kycklingdelarna åt sidan för att kallna. Plocka därefter köttet.
3
Koka ner den silade buljongen till cirka 2/3 och smaka av med salt. Skiva korven och stek den snabbt i olivolja i en gryta, häll på buljongen och låt koka upp.
4
Fyll på med hackad grönkål och sojabönor, låt koka 5 minuter. Lägg i kycklingbitar och vita bönor och låt allt bli genomvarmt. Strö över paprikan och rör om.
5
Använder du kycklinglårfiléer och färdig buljong låter du kycklingen steka med tillsammans med korven i stället.