Soppa med jordärtskocka och grönkål

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Soppa med jordärtskocka och grönkål

En fyllig och rustik jordärtskockssoppa som blir extra god toppad med stekt grönkål och grönkålschips. Soppan kan även serveras med knaperstekt skinka eller bacon och stekt jordärtskocka.

Jordärtskockssoppa med grönkål
Jordärtskockssoppa med grönkål

Ingredienser

700 gJordärtskockor
2 Schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msksmör
2 mskOlja, neutral
8 dlmjölk
150 ggrönkål
Salt och peppar
citronsaft
cayennepeppar, eller torkad krossad chili

Tillbehör

bacon, knaperstekt
grönkålschips
Bröd

Gör så här

  1. Tvätta och skrubba jordärtskockorna noggrant. Använd en liten kniv och skrapa bort eventuella "fläckar". Dela jordärtskockorna på mitten eller i jämna skivor eller bitar. Hacka löken och två av vitlöksklyftorna.
  2. Använd en stor stekpanna och tillsätt olja och smör. Stek jordärtskockorna tillsammans med lök och vitlök på medelvärme tills jordärtskockorna är gyllene och mjuka, ca. 15-20 minuter (beroende på bitarnas storlek). Krydda med salt och peppar. Lägg ungefär 1/3 av jordärtskockorna åt sidan.
  3. Häll mjölken över resten av jordärtskockorna i pannan. Koka upp och låt sjuda i 5-10 minuter. Kör det hela i en snabbmixer eller med stavmixer till en jämn och lite tjock soppa. Justera smaken med salt, peppar och några droppar citronsaft. Späd med mer mjölk eller fond om det behövs.
  4. Riv grönkålsbladen från den grova stjälken och dela bladen i mindre bitar. Fäst den sista vitlöksklyftan på en gaffel. Hetta upp en stor stekpanna, tillsätt lite olja och fräs grönkålen (under omrörning med vitlöksgaffeln) i några minuter. Krydda med salt och peppar.
  5. Servera soppan med knaperstekt skinka eller bacon, stekt jordärtskocka, grönkål och grönkålschips.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Soppa med jordärtskocka och grönkål

Ämnen