Pikliz – syrlig kålsallad
Om du öppnar kylskåpet hemma hos en haitier är det mycket troligt att du hittar en burk pikliz. Den älskade kryddstarka, fräscha och syrliga inlagda vitkålssalladen är ett absolut måste när du vill ha ett starkt och fräscht tillbehör.
– Den passar till allt från ägg och mackor till grillat och såklart – till griot, säger Emmanuella Sjögren.
Recept ur hennes kokbok ”Too good to waste”.
Ingredienser
- 300 gvitkål, strimlad
- 1 morot, riven
- 1 gul paprika, strimlad
- 1 Schalottenlökar, finskuren
- 3 Habanero, chili
- 2 nejlikor
- 10 svartpepparkorn
- 1 apelsin, saften
- Lime, saften
- 1 tskSalt
- 1 mskStrösocker
- 1 kaffir limeblad, kan uteslutas
- 1 mskÄppelcidervinäger, eller tillräckligt för att täcka salladen