Köttbullar med gräddsås

Av Lise Finckenhagen

(30)

Vad tycker du?

Köttbullar med gräddsås

Köttbullar med en fyllig gräddsås, potatismos och lingon kan man lätt föräta sig på. Här använder vi muskot och kryddpeppar i fyllningen, men valet av kryddor går såklart att variera efter önskemål.

Tips! Laga gärna såsen i samma panna som du har stekt köttbullarna i, då går ingen smak till spillo!

Köttbullar med gräddsås
Köttbullar med gräddsås

Ingredienser

  • 500 gköttfärs
  • 1 dlströbröd
  • 1 ägg
  • 0,5 Lök, finhackad
  • 1 stVitlöksklyfta, finhackad/riven
  • 1 tskSalt
  • 0,25 tskmuskot, riven eller malen
  • 0,25 tskkryddpeppar
  • 0,5 tskmalen peppar
  • 2 mskpersilja, hackad
  • smör eller olja, till stekning
  • Persilja , till garnering
  • Lingon, till servering

Gräddsås

  • 3 msksmör
  • 3 mskmjöl
  • 6 dloxfond
  • 2 dlgrädde
  • salt och malen peppar
  • sojasås, några droppar

Potatismos

  • 800 gpotatis, mjölig
  • 2 dlMjölk
  • 50 gsmör
  • Salt

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Köttbullar med gräddsås

Lise Finckenhagen

Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.