Köttbullar med gräddsås
Köttbullar med en fyllig gräddsås, potatismos och lingon kan man lätt föräta sig på. Här använder vi muskot och kryddpeppar i fyllningen, men valet av kryddor går såklart att variera efter önskemål.
Tips! Laga gärna såsen i samma panna som du har stekt köttbullarna i, då går ingen smak till spillo!
Ingredienser
- 500 gköttfärs
- 1 dlströbröd
- 1 ägg
- 0,5 Lök, finhackad
- 1 stVitlöksklyfta, finhackad/riven
- 1 tskSalt
- 0,25 tskmuskot, riven eller malen
- 0,25 tskkryddpeppar
- 0,5 tskmalen peppar
- 2 mskpersilja, hackad
- smör eller olja, till stekning
- Persilja , till garnering
- Lingon, till servering
Gräddsås
- 3 msksmör
- 3 mskmjöl
- 6 dloxfond
- 2 dlgrädde
- salt och malen peppar
- sojasås, några droppar
Potatismos
- 800 gpotatis, mjölig
- 2 dlMjölk
- 50 gsmör
- Salt
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.