Grönkålsgratinerad portabello med potatispuré
En värmande och smakrik rätt tillsammans med len potatispuré – perfekt när du vill imponera lite extra. Fänkålssalladen ger rätten den krispighet som behövs samt en finstämd ton av apelsin.
Recept ur boken ”En grön jul” av Malin Landqvist.
Ingredienser
- 8 Portabellosvampar, ca 600 g
- 100 ggrönkål
- 100 gRumstempererat smör, eller vegetabiliskt margarin
- 2 mskolivolja
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 0,5 dlpecorino, eller parmesan eller vegansk ost
- 2 dlPanko ströbröd, + lite extra
- 0,5 dlpinjenötter
- 0,5 tsksalt
Potatispuré
- 800 gpotatis, t ex King Edward
- 50 gsmör, eller vegetabiliskt margarin
- 2 dlMjölk, valfri sort
- 2 dlcréme fraiche, valfri sort
- 1 krmmuskot, finriven
- 1 dlgräslök, finskuren
- Salt och vitpeppar
Fänkålssallad
- 0,5 tskanisfrön, stött
- 2 mskolivolja
- 0,5 apelsin, finrivet skal och saft
- 2 krmSalt
- 1 fänkålsstånd
- oxalis, röd, till garnering