Grönkålsgratinerad portabello med potatispuré

Av Godare

(2)

Vad tycker du?

Grönkålsgratinerad portabello med potatispuré

En värmande och smakrik rätt tillsammans med len potatispuré – perfekt när du vill imponera lite extra. Fänkålssalladen ger rätten den krispighet som behövs samt en finstämd ton av apelsin.

Recept ur boken ”En grön jul” av Malin Landqvist.

Grönkålsgratinerad portabello med potatispuré
Grönkålsgratinerad portabello med potatispuré

Ingredienser

  • 8 Portabellosvampar, ca 600 g
  • 100 ggrönkål
  • 100 gRumstempererat smör, eller vegetabiliskt margarin
  • 2 mskolivolja
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 0,5 dlpecorino, eller parmesan eller vegansk ost
  • 2 dlPanko ströbröd, + lite extra
  • 0,5 dlpinjenötter
  • 0,5 tsksalt

Potatispuré

  • 800 gpotatis, t ex King Edward
  • 50 gsmör, eller vegetabiliskt margarin
  • 2 dlMjölk, valfri sort
  • 2 dlcréme fraiche, valfri sort
  • 1 krmmuskot, finriven
  • 1 dlgräslök, finskuren
  • Salt och vitpeppar

Fänkålssallad

  • 0,5 tskanisfrön, stött
  • 2 mskolivolja
  • 0,5 apelsin, finrivet skal och saft
  • 2 krmSalt
  • 1 fänkålsstånd
  • oxalis, röd, till garnering

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Grönkålsgratinerad portabello med potatispuré