Av Gustav Johansson

Vegansk smörgåstårta

Av Gustav Johansson

(1)

Vad tycker du?

Vegansk smörgåstårta

Bjud till fest med Gustav Johanssons veganska smörgåstårta, fylld med tre av hans veganska favoritröror: Skagenröra, pepparrotsröra och en äggkräm - utan ägg. Toppad med tångkaviar, sparris och ärtskott.

Recept från kokboken ”Vegansk Husmanskost”.

Ingredienser

Enkel skagenröra

2 dlvegansk majonnäs
3 msktångrom
0,5 citron, juicen
0,5 dlHackad dill, färsk
1 dmgurka
1 rödlök, liten
Salt och peppar

Vegansk äggröra

2 dlvegansk majonnäs
1 krmsvart salt, kala namak
1 mskNäringsjäst
1 krmGurkmeja
100 gfast tofu
Salt och peppar

Pepparrots- och rökt tofuröra

2 dlhavrefraiche
2 mskpepparrot, på tub
100 gfast tofu, rökt
50 gRuccola
0,5 citron, juicen
1 krmLiquid smoke
1 mskKallpressad rapsolja, eller olivolja
Salt och peppar

Majonnäs- och creamcheesetopping

2 dlvegansk majonnäs
2 dlhavrefraiche
2 dlvegansk färskost
Salt och peppar
1 tskcitronjuice

Övriga toppings och bröd

15 skivorrostbröd, vitt
1 gurka
1 rödlök
100 gÄrtskott
80 gröd tångkaviar
80 gsvart tångkaviar
1 knippesparris , eller rädisor
1 krukagräslök
Vegansk smörgåstårta.

Gör så här

1
Enkel skagenröra: Skala och finhacka rödlöken, skölj och tärna gurkan i små bitar. Skölj och finhacka dillen.
2
Blanda gurkan, rödlöken och dillen med de övriga ingredienserna och smaka av med citronjuice, salt och peppar
3
Vegansk äggröra: Mosa tofun till smulor med händerna.
4
Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av mängden svart salt, salt och peppar.
5
Pepparrots och rökt tofuröra: Skölj ruccolan. Riv tofun på den grova sidan av rivjärnet.
6
Blanda ruccolan och den rivna tofun med de övriga ingredienserna och smaka av mängden pepparrot, citron, salt och peppar.
7
Majonäs och creamcheesetopping: Blanda ihop alla ingredienserna och smaka av mängden citron, salt och peppar. Röran ska vara mild och god med en lätt syra
8
Bygg smörgåstårtan: Skär kanterna av 12 brödskivor, behåll så mycket av brödet som möjligt.
9
Lägg tre skivor bredvid varandra så de bildar en avlång botten. Om du vill kan du lägga ut sex skivor och göra en dubbel så stor tårta, rörorna räcker.
10
Bred ut ca 1 cm tjockt lager av röran med den rökta tofun på botten och lägg på tre nya brödskivor. Bred sedan ut ett 1 cm tjockt lager av äggröran, lägg på tre nya skivor, sedan skagenröran och sist tre skivor bröd till.
11
Täck tårtan med ett ca ½ cm tjockt lager av färskoströran med en slickepott. Försök att göra den så slät som möjligt. Upp till det här läget kan du förbereda i förväg. Tårtan blir godare om den får stå och dra över natten och safta till sig, men du kan lika gärna bara låta den stå 30 minuter och safta till sig lite innan du går vidare till nästa steg.
12
Skölj och skiva gurkan tunt på diagonalen så du får gurkskivor som är ungefär lika långa som tårtan är hög. Skala och skär skivor av löken som sitter ihop vid roten. Skölj ärtskotten. Skiva rädisorna eller skär av topparna på sparrisarna.
13
Täck kanterna på tårtan med gurkskivor och ärtskott varvade om varandra, som på bilden. Lägg ut små bollar av tångrom i mitten av ovansidan av tårtan med hjälp av teskedsmått. Lägg ut skivad rödlök och sparris eller rädisor i något fint mönster och avsluta med att strö över finhackad gräslök.
14
Servera!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Veganska fiskpinnar med remouladsås

  2. (0)

    Veganska köttbullar med gräddsås

  3. (0)

    Vegansk viltgryta med potatismos och lingon

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Husmanskost
    3. Veganska recept
    4. Midsommar

Husmanskost

Visa alla
(4)

Pannbiff med lök

(5)

Korv stroganoff med ris

(1)

Ugnsstekt falukorv med potatismos

(1)

Fårikål