Viltgryta med svenska smaker

Av Godare

(45)

Vad tycker du?

Viltgryta med svenska smaker

Viltgryta med svenska smaker är en perfekt bjudrätt när mörkret sänker sig.
– Svenskt viltkött borde vi äta mer av, då har djuren levt på naturligt vis och ätit foder i våra svenska skogar, säger Tareq Taylors som skrivit boken ”Middag i en gryta”.

Viltgryta med champinjoner, portabello vispgrädde oc  svartvinbärsgelé
Viltgryta med champinjoner, portabello vispgrädde oc svartvinbärsgelé

Ingredienser

1,2 kgFransyska, av hjort eller älg
1 Gul lök
2 vitlöksklyftor
2 mskTomatpuré
15 enbär, hela
10 enbär, krossade
1 tsktimjan, torkad
6 dlrött vin
6 dlVatten
6 svartrötter
1 citron, pressad saft
4 Portabellosvampar
20 champinjoner
2,5 dlvispgrädde, eller mer
2 mskJapansk soja
2 msksvartvinbärsgelé
2 mskgin
1,5 tskSalt, cirka
1 mskmajsstärkelse, utrört i lika mycket vatten
1 knippebladpersilja, skuren
smör och olja, till stekning

Till servering

potatiskroketter, eller pressad potatis

Gör så här

1
Skär köttet i 3 × 3 cm stora tärningar. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
2
Bryn köttet i lite smör och olja i en gryta. Lägg i lök, vitlök och tomatpuré och låt allt fräsa ihop en stund. Tillsätt 15 enbär, timjan, rött vin och vatten och låt sjuda under lock i 1 ½–2 timmar.
3
Skala svartrötterna och skär i 5 cm långa bitar. Lägg dem i en bunke med kallt vatten och pressad citronsaft så att de inte mörknar. Tillsätt de avrunna svartrötterna i grytan när köttet är färdigt och låt dem sjuda i cirka 10 minuter.
4
Sila av hela grytan och lägg kött, lök och svartrötter åt sidan.
5
Skär svamparna i grova bitar och stek dem i smör i grytan tills de har fått lite färg. Tillsätt den silade vätskan, grädde, soja, gelé och 10 krossade enbär. Lägg i köttet och svartrötterna och smaka av med gin och salt. Värm alltihop och red av med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten.
6
Servera grytan toppad med persilja och med kroketter, potatispuré eller pressad potatis vid sidan om.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Viltgryta med svenska smaker

Ämnen