Linssoppa med sötpotatis

Av Lise Finckenhagen

(3)

Vad tycker du?

Linssoppa med sötpotatis

Linssoppa med sötpotatis är en härlig, fyllig, vegetarisk soppa. Soppan är välkryddad och med bitar av sötpotatis blir den både mättande och smakrik.

Linssoppa med sötpotatis
Linssoppa med sötpotatis

Ingredienser

200 gröda linser
2 sötpotatisar, medelstora
1 Lök
3 vitlöksklyftor
2 mskingefära, färsk och finriven
1 röd chili
1 mskGaram masala
1 tskgurkmeja
2 tskspiskummin, krossad
1 tskkorianderfrön, krossade
4 dlKokosmjölk
6 dlKycklingbuljong, eller grönsaksbuljong
5 kvisttomater
1 Lime
2 mskSmör , eller neutral olja
Salt
1 knippekoriander

Till servering

naturell yoghurt
Bröd, gott

Gör så här

  1. Skölj linserna väl i rinnande kallt vatten. Linserna kan med fördel blötläggas i rikligt med kallt vatten i 30 minuter om du har tid med det. Häll av vattnet.
  2. Hetta upp olja eller smör i en kastrull och fräs lök, vitlök, ingefära och chili under omrörning tills löken är blank och mjuk.
  3. Tillsätt sötpotatis, garam masala, gurkmeja, spiskummin och krossade korianderfrön. Fräs allt i ytterligare en halv minut.
  4. Tillsätt linser, kokosmjölk, buljong och grovhackade tomater. Koka upp och låt sjuda under lock tills linser och sötpotatis är helt mjuka, ca. 25 minuter.
  5. Rör om ordentligt i kastrullen med jämna mellanrum. Smaksätt soppan med salt och limesaft.
  6. Strö över hackad koriander vid servering eller rör ner den i soppan. Toppa med lite yoghurt om så önskas.
  7. Om så önskas kan du köra soppan jämn, eller delvis jämn, med en stavmixer. Soppan ska vara tjock, men om den verkar för tjock kan du späda den med en skvätt vatten.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Linssoppa med sötpotatis