Vit bönkräm med örtigt tomatfräs och bakade primörer
Matkreatören Therese Elgquist lagar en krämig röra av vita bönor och serverar den med en smakrik tomatröra. Primörerna bakar hon i ugnen och serverar med picklade senapsfrön och ramslöksmajonnäs.
Ingredienser
Örtigt tomatfräs
- 500 gträdgårdstomater
- 2 vitlöksklyftor, små
- 1 Gul lök
- 1 krmkokossocker, eller annan sötning
- 1 tskÄppelcidervinäger
- 0,5 näveFärsk mynta, hackad
- 1 näveFärsk persilja, hackad
- 1,5 mskkapris
- 0,5 tskflingsalt
- 1 mskRapsolja
Bönkräm
- 230 gkokta vita bönor, avrunnen vikt
- 2 mskVatten
- 1 mskKallpressad rapsolja
- 2 vitlöksklyftor, de som fräst med tomaterna ovan
- 1 nypaflingsalt
Till servering
- färska örter, exempelvis persilja
- surdegsbröd, eller rågbröd
Bakade primörer
- 1 knippefärsk rödlök, 1 knippe är cirka 4 rödlökar
- 1 kgmorötter
- 10 Färskpotatisar
- 0,5 dlMandlar
- 0,5 krukafärsk mynta
- 1 tskRapsolja
- Flingsalt
- Flingsalt
Picklade senapsfrön
- 4 msksenapsfrön, hela, gärna både gula och bruna
- 2 dlVatten
- 1 dlÄppelcidervinäger
- 1 tskkokossocker
Ramslöksmajonnäs
- 1 dlkikärtsspad
- 1 mskDijonsenap
- 1 mskÄppelcidervinäger
- 2 dlRapsolja, eller mer
- 1 tskSoja, eller tamari*
- 6 ramslöksblad, eller
- 1 mskramslök, torkad
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Therese Elgquist
Mat ska både smaka gott – och göra gott för planeten. Det är fokus när kokboksförfattaren och matkreatören Therese Elgquist står i köket.
Visa 10 recept