Lammstek med rosmarin

Av Godare

Vad tycker du?

Lammstek med rosmarin

(5)

En saftig och mör lammstek med potatis, vitlök och rosmarin. Ett tips är att låta köttet vila innan du skär upp det i skivor och serverar med en god pepparsås. En riktig festmåltid!

Vitlöksdoftande lammstek med rosmarin.

Ingredienser

Ingredienser

1 kg
Lammstek, benfri
2
vitlöksklyftor, pressade
0.5 tsk
Salt
2 krm
Svartpeppar
3 kvistar
rosmarin
1 klick
smör
steksnöre
Salt och svartpeppar

Pepparsås

25 g
Smör
1 tsk
grönpepparkorn
0.5 tsk
svartpeppar
2 tsk
Vetemjöl
5 dl
Vatten
2.5 msk
Kalvfond
vispgrädde

Gör så här

1
Putsa lammsteken. Skär ett djupt snitt rakt ner i steken, ungefär halvvägs igenom. Gnid in vitlöken i snittet, samt salt och peppar. Repa av bladen på rosmarinkvistarna och fördela dem jämnt i snittet. Tryck ihop steken och bind ihop den med ett steksnöre.
2
Smält smör i en stekpanna på hög värme. När smöret har blivit ljust brunt, bryn lammsteken hastigt runt om så att du får en fin yta.
3
Lägg över steken i en ugnsfast form. Salta och peppra runt om. Ställ in formen i ugnen, 175 grader, och ugnsbaka i cirka 65-70 minuter, tills steken har en innertemperatur på 60 grader.
4
Ta ut köttet och låt det vila fem till tio minuter innan du skär upp det i skivor. Servera gärna med potatis och pepparsås.
5
Pepparsås: Smält smöret i en kastrull. Krossa grönpepparkornen mellan tumme och pekfinger. Fräs grön- och svartpeppar 2-3 minuter i smör. Vispa i mjölet och fyll på med vatten och kalvfond. Låt puttra på mellanvärmen tills hälften av vätskan har kokat bort, det tar cirka 12-15 minuter. Rör om då och då. Vispa i grädden och låt såsen få ett uppkok. Sila bort grönpepparkornen, om så önskas (de kan bli lite bittra att tugga på) och servera.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Boeuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli

  2. Korvstroganoff – gott och enkelt

  3. Lövbiff i tomatsås med parmesanost

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Lamm
decoration divider

Kött

Visa alla

Renskavsburgare med skogssvamp

Biffwok med ingefära och sesam

Pulled pork i ugnen

Frasstekt ankbröst med kryddig sås