Kryddig högrev med fänkål och äpple
Kryddig högrev med fänkål och äpple – här bjuder kocken Tina Nordström på en kryddig gryta. Perfekta höstmiddagen att göra på de sista äpplena i trädgården. Recept från boken ”Tinas kök” av Tina Nordström.
Ingredienser
Ingredienser
1.5 kg
Högrev, av nöt
0.25
rotselleri
1
fänkål
2
rödlökar
3
äpplen
1
hel vitlök
3
timjankvistar
3 kvistar
rosmarin
3
lagerblad
8
vitpepparkorn, krossade
8 dl
Grönsaksbuljong, eller vatten
0.5 dl
Äppelcidervinäger
1 tsk
Smör, eller en kula
Smör, till stekning
Olivolja, till stekning
Salt och svartpeppar, ur kvarn
Gör så här
1
Ta ut köttet i god tid och låt det bli rumstempererat. Bind upp det med steksnöre så det håller formen. Salta och peppra och bryn köttet runt om i smör och olja i en stekpanna.
2
Skala rotsellerin och skär den och fänkålen i klyftor. Skala rödlöken. Dela äpple, lök och vitlök (över klyftorna). Skär äpple och lök i grova bitar och lägg allt i botten på en gryta med lock som tål ugnsvärme. Lägg köttet ovanpå grönsakerna och tillsätt örter och kryddor. Häll i buljong (eller vatten) och vinäger. Lägg på locket och sätt in hela härligheten i ugnen. Låt stå i cirka 3 timmar, tills köttet är mört.
3
När grytan är klar, ta upp grönsakerna och köttet och låt buljongen koka ihop till ungefär hälften. Montera sedan ner en kula smör så att buljongen blir som en simmig sky och smaksätt med salt och peppar.
4
Skär upp köttet i skivor och servera på ett fat med grönsaker och skyn ringlad över.