Ugnsbakad aubergine med tomatsås och fetaost

Av Godare

Vad tycker du?

Ugnsbakad aubergine med tomatsås och fetaost

(48)

Den här goda gratängen finns i många olika varianter i länderna kring Medelhavet. Här grillas auberginen för att få en extra god smak, men den går lika bra att steka. Servera med en bit gott bröd och en sallad eller som en del av en buffé.

Gratäng med aubergine.

Ingredienser

Ingredienser

2
Aubergine, stora
1
Gul lök
2
vitlöksklyfta
2 Burkar
Krossade tomater
Vitt vin, (kan uteslutas)
1 msk
Oregano, torkad
1 msk
Timjan, torkad
1 msk
Honung, (eventuellt)
1 dl
Olivolja
Salt och peppar
300 g
Fetaost
färska örter, till servering

Gör så här

1
Skiva auberginen på längden i 0,5 cm tunna skivor. Lägg dem på ett fat och strö över salt. Salta ur auberginen i cirka 30 minuter.
2
Förbered tomatsåsen under tiden. Hacka löken och vitlöken och fräs i olivolja i en stor kastrull på medelhög värme. Löken ska bli mjuk men inte ta färg.
3
Tillsätt kryddor och tomatpuré och låt steka ett par minuter. Tillsätt därefter det vita vinet och de krossade tomaterna. Låt tomatsåsen koka ihop och smaka av med salt och peppar och eventuellt honung, om det behövs för att balansera upp syran i tomatsåsen.
4
Sätt ugnen på 225 grader.
5
Krama ur resterande vätska ur aubergineskivorna och pensla dem med olivolja.
6
Grilla aubergineskivorna tills de får fin färg någon minut på varje sida.
7
Varva tomatsås och aubergineskivor i en ugnsfast form. Toppa med smulad fetaost och lite extra oregano.
8
Gratinera i ugnen i cirka 20–30 minuter eller tills gratängen fått fin färg och auberginen är riktigt mjuk. Toppa den färdiga gratängen med färska örter, som till exempel basilika och oregano.
9
Servera med en sallad och bröd.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Tzatziki – klassiskt recept

  2. Italiensk bönsallad – vego till buffén

  3. Grekisk sallad

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Gratänger
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Grillad majs med chilismör

Sötpotatisbowl med avokadohummus

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok