Grytbröd – lättbakat och gott

Av Godare

(556)

Vad tycker du?

Grytbröd – lättbakat och gott

Förutom att bröd som bakas i gryta blir väldigt fina, så är det är också bra för gräddningen. När locket är på blir det fuktigt i grytan vilket gör att brödets yta blir mjuk och reser sig bättre.

En gryta som rymmer fem liter är lagom. Första halvan av gräddningen är locket på. Sedan tar man av det så att brödet kan få fin färg.

Grytbröd recept
Grytbröd recept

Ingredienser

1 dlRågmjöl
1,5 dlhett vatten
2,5 dlkallt vatten
12,5 gJäst
6,5 dlVetemjöl
1 mskHonung
1 tskSalt

Gör så här

  1. Blanda rågmjöl med hett vatten i en bunke. Låt stå i cirka 10 minuter.
  2. Häll på det kalla vattnet, smula ner jästen och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda degen med en träslev eller en slickepott tills den gått ihop.
  3. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i 1 ½ timme. Efter halva tiden kan du röra några varv i bunken – det gör degen smidigare.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord. Dra ut den till en kvadrat och vik sedan ihop den till ett paket. Låt skarven som bildas ligga nedåt. Strö på lite mjöl, täck med en bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.
  6. Lägg över degen i en gjutjärnsgryta så att skarven hamnar uppåt. Ta en degskrapa till hjälp om det är svårt att lyfta degen.
  7. Lägg på locket på grytan och sätt in den i nedre delen av ugnen.
  8. När brödet har stått inne i 25 minuter lyfter du av locket och gräddar i ytterligare 25 minuter.
  9. Ta ut grytan och vänd försiktigt ut brödet på ett galler.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Grytbröd – lättbakat och gott

Ämnen