Rimbobullar – finbulle från förr
Rimbobullar- Mjuk och vaniljdoftande bulle med glasyr på toppen.
Recept ur Bara bullar – en bakläxa av bullbakarproffset Birgit Nilsson Bergström.
Ingredienser
Deg
25 g
Jäst
2 dl
mjölk, kall
1 msk
strösocker
1 krm
Salt
0.5
ägg, uppvispat
420 g
Vetemjöl
150 g
Smör , rumsvarmt
Fyllning
75 g
Smör , rumsvarmt
2 msk
strösocker
1 msk
Vaniljsocker
0.5
citron, rivet skal
Pensling
0.5
ägg, uppvispat + lite salt + lite vatten
Garnering
2 dl
florsocker
1.5 msk
Vatten, eller pressad citronsaft
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Degen ska bara blandas och inte knådas, så man gör allt för hand.
2
Blanda ner socker, salt, ägg, mjöl och smöret i klickar. Blanda till en smidig deg och tillsätt ev. lite mera mjöl om degen är mycket kladdig. Låt degen vila
i bunken under plast 20–30 minuter.
3
Fyllningen: Rör samman ingredienserna och lägg den gärna i spritspåse. Ställ bullformar på plåtar.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en centimetertjock fyrkant ca 40 x 40 cm. Sporra ut 25 fyrkanter med ca 7 cm sida.
5
Spritsa eller klicka ut fyllning mitt på varje fyrkant. Vik in hörnen över fyllningen mot mitten och tryck till. Lägg i bullformarna. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 250°.
6
Pensla med ägget (ihopvispat med salt och vatten) och grädda mitt i ugnen tills bullarna fått fin färg 6–8 minuter. Ta ut och låt svalna.
7
Rör samman florsocker med vatten eller citronsaft, lite i taget och rör till en slät glasyr. Ringla över glasyren en stund före serveringen.