Rimbobullar – finbulle från förr

Av Godare

Vad tycker du?

Rimbobullar – finbulle från förr

(47)

Rimbobullar- Mjuk och vaniljdoftande bulle med glasyr på toppen.
Recept ur Bara bullar – en bakläxa av bullbakarproffset Birgit Nilsson Bergström.

Rimbobullar med glasyr.

Ingredienser

Deg

25 g
Jäst
2 dl
mjölk, kall
1 msk
strösocker
1 krm
Salt
0.5
ägg, uppvispat
420 g
Vetemjöl
150 g
Smör , rumsvarmt

Fyllning

75 g
Smör , rumsvarmt
2 msk
strösocker
1 msk
Vaniljsocker
0.5
citron, rivet skal

Pensling

0.5
ägg, uppvispat + lite salt + lite vatten

Garnering

2 dl
florsocker
1.5 msk
Vatten, eller pressad citronsaft

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Degen ska bara blandas och inte knådas, så man gör allt för hand.
2
Blanda ner socker, salt, ägg, mjöl och smöret i klickar. Blanda till en smidig deg och tillsätt ev. lite mera mjöl om degen är mycket kladdig. Låt degen vila i bunken under plast 20–30 minuter.
3
Fyllningen: Rör samman ingredienserna och lägg den gärna i spritspåse. Ställ bullformar på plåtar.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en centimetertjock fyrkant ca 40 x 40 cm. Sporra ut 25 fyrkanter med ca 7 cm sida.
5
Spritsa eller klicka ut fyllning mitt på varje fyrkant. Vik in hörnen över fyllningen mot mitten och tryck till. Lägg i bullformarna. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 250°.
6
Pensla med ägget (ihopvispat med salt och vatten) och grädda mitt i ugnen tills bullarna fått fin färg 6–8 minuter. Ta ut och låt svalna.
7
Rör samman florsocker med vatten eller citronsaft, lite i taget och rör till en slät glasyr. Ringla över glasyren en stund före serveringen.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Bullrecept för alla tillfällen

  2. Glutenfria kanelbullar – så blir de perfekta

  3. Kardemummabullar – bagarens favorit

  4. Slät vetebulle

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Bullar
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!