Fruktkaka med konjak
En elegant fruktkaka skuren i tunna skivor är ett måste till afternoon tea. För oss hör fruktkaka julen till.
– Det är nog den godaste kaka jag ätit, skrev en dam till mig om detta recept, säger småkaksdrottningen Birgitta Rasmusson.
Ingredienser
Ingredienser
200 g
Smör
200 g
Socker
3
ägg
200 g
Vetemjöl, drygt 3 dl
2 tsk
Bakpulver
50 g
Russin
50 g
Korinter
50 g
suckat
50 g
Apelsinskal, syltat
röda och gröna cocktailbär
50 g
Mandel
1
citron, rivet skal (saft av halva)
3 msk
Konjak
Smör, eller margarin (till formen)
Gör så här
1
Rör smör och socker vitt och pösigt. Rör ner äggen, ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.
2
Blanda mjöl och bakpulver. Häll sedan i russin, korinter, suckat, apelsinskal, cocktailbär och hackad mandel i mjölblandningen och se till att allt får mjöl på sig.
3
Rör ner frukt- och mjölblandningen i smeten, samt rivet citron- skal, citronsaft och konjak. Se till att smeten är ordentligt blandad.
4
Häll smeten i en smord och bröad kransform på cirka 1 1⁄2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader cirka 60 minuter.