Gravad lax

Av Anna Wendt

(1)

Vad tycker du?

Gravad lax

Gravad lax tillhör en av de rätter vi gärna ställer på bordet både till jul, påsk och midsommar. Och det är inte konstigt. Gravad lax blir len och fin både i konsistens och smak. Här är ett enkelt recept med dill.

Gravad lax

Ingredienser

1 kglaxsida
2 dldill, grovt hackad
1 mskVitpepparkorn
4 mskSalt
4 mskströsocker

Gör så här

1
Tänk på att laxen ska ligga i två dagar innan den är färdig.
2
Dela laxsidan på mitten två lika stora delar.
3
2. Hacka dillen grovt. Krossa vitpepparkornen i mortel. Blanda krossad peppar, socker och salt i en skål. Gnid in filéernas köttsidor med kryddblandningen.
4
Lägg ena filén i en hög form eller stor plastpåse. Strö över dillen. Lägg på den andra filén med köttsidan ner.
5
Plasta formen noga/knyt ihop plastpåsen riktigt tajt. Ställ sedan in i kylen och lägg en tyngd på fisken. Låt stå 2 dygn. Vänd laxen ett par gånger.
6
Häll bort lagen som bildats. Skär i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat.Fisken håller en vecka i kylen och sex månader i frysen.
7
Tips! Det går utmärkt att byta eller komplettera dillen med andra smaksättare. Bara din fantasi sätter gränserna. Men det kan vara idé att testa i miniformat innan du vanilj- och lakritsgravar 1 kilo prima fisk. Vissa äldre recept anger att man ska ha dubbelt så mycket socker som salt. Det ger ett mjukare kött. Mer salt ett hårdare. Dra inte ner för mycket på salt- och sockermängderna eftersom det försämrar hållbarheten. Och undvik mineralsalt vid gravning.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Inkokt lax

  2. (3)

    Pannbiff med lök

  3. (1)

    Ceviche med lax och avokado

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Lax
    3. Jul
    4. Påsk
    5. Midsommar

Lax

Visa alla
(1)

Kålsallad med lax

(1)

Sushilax med het ingefära- och limesås

(1)

Gravad lax

(994)

Så enkelt gör du smakrik lax i ugn