Norska skolebullar med vaniljkräm
De här mjuka skolebullarna från Norge fylls med hemlagad vaniljkräm och toppas med glasyr och riven kokos. Rårörda bär eller sylt passar också fint tillsammans med vaniljkrämen om man vill ha lite variation.
Ingredienser
- 550 gVetemjöl
- 100 gSocker
- 50 gJäst, färsk
- 2 tskKardemumma
- 1 tskBakpulver
- 3,5 dlmjölk
- 100 gsmör, rumstempererat
- 1 tskVaniljsocker
Dekoration
- 1 ägg, uppvispat, till pensling
- 250 gFlorsocker, cirka
- 2 dlkokos
Vaniljkräm
- 0,5 lmjölk
- 100 gSocker
- 3 äggulor
- 1 ägg
- 20 gVetemjöl, kan ersättas med majsstärkelse
- 15 gmajsstärkelse
- 1 vaniljstång
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.