Jordnötspaj med chokladtäcke

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Jordnötspaj med chokladtäcke

Den här underbara pajen har det bästa av världar. Chokladmousse, karamell- och nötfyllning i en oemotståndlig kombination. Strö över en rejäl nypa flingsalt innan servering.

Jordnötspaj.
Jordnötspaj.

Ingredienser

Pajdeg

220 gmjöl
120 gsmör, kallt och tärnat
1 ägg, medelstort och uppvispat
2 mskvatten, kallt

Karamell- och nötfyllning

300 grostade nötter, gärna jordnötter, pekannötter och macadamianötter
4 dlgrädde
1 vaniljstång, delad på längden
4 dlSocker
50 gsmör
1 nypaflingsalt

Chokladmousse

200 gMörk choklad
2 dlgrädde

Gör så här

 1. Blanda smör och mjöl i en skål. Smula ner smöret i mjölet genom att gnugga smörklumparna mellan fingrarna. Smöret behöver inte vara finfördelat. Det är bara bra om det finns några små smörklickar kvar.
 2. Tillsätt ägg och vatten och knåda degen snabbt. Arbeta degen så lite som möjligt för bästa resultat.
 3. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen minst en timme innan användning.
 4. Låt smördegen tempereras lite på köksbänken innan den kavlas ut. Klä en pajform (ca. 22 cm i diameter) med smördegen. Tryck försiktigt ut degen intill och lite över kanten. Rulla över kaveln så att du tar bort överflödig deg.
 5. Picka lätt i botten med en gaffel och låt vila i kylen i 30 minuter innan du gräddar den.
 6. Värm ugnen till 200 grader.
 7. Lägg en bit bakplåtspapper över pajens botten och fyll med torkade ärtor. Grädda botten i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta bort ärtorna och fortsätt grädda i ca 10 minuter tills botten är gyllene och färdig. Blir det hål eller sprickor i den förgräddade bottnen kan de tätas med lite av den överblivna smördegen.
 8. Hacka nötterna grovt och fördela dem över den förgräddade bottnen.
 9. Koka upp grädden med vaniljstången.
 10. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull med höga kanter till en gyllene karamell. Se till att sockret inte bränns vid. För att undvika sockerklumpar bör du hellre skaka pannan än att röra i sockret.
 11. Häll försiktigt över den varma grädden. Var försiktig, för det här är väldigt varmt. Rör om tills all karamell är upplöst. Låt blandningen puttra i 15-20 minuter.
 12. Lägg en liten sked av karamellblandningen på en tallrik och ställ in i kylen för att kolla konsistensen. Karamellen ska vara mjuk, seg och smidig – som en mjuk kola. Om den fortfarande är lite rinnig, låt den puttra ytterligare några minuter.
 13. Rör ner smöret och en nypa salt. Ta kastrullen från värmen och låt karamellen svalna något innan du häller den över nötterna i pajbotten. Låt tårtan svalna tills karamellen stelnat.
 14. Hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll grädden över chokladen, lite i taget, rör hela tiden från mitten av chokladen med en slickepott. Chokladkrämen ska vara tjock, glansig och elastisk.
 15. Häll chokladkrämen över nötkaramellen och låt pajen stå kallt tills chokladkrämen stelnat. Strö över en rejäl nypa flingsalt innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Jordnötspaj med chokladtäcke