Banh mi – vietnamesisk go’macka
Banh mi – den här vietnamesiska mackan har blivit riktigt populär. Läckra smaker av marinerat och stekt fläskkött blandas med picklade grönsaker, srirachasås och mängder av färsk koriander. Variationerna är många och här är vårt recept.
Ingredienser
Picklade grönsaker
2
Morötter
15 cm
rättika
Lag
0.5 dl
ättikssprit
1 dl
Socker
1 dl
Vatten
Marinad
2 msk
ketjap manis
3 msk
kinesisk soja
1 msk
Honung
2
vitlöksklyftor, rivna
2 krm
Chiliflakes
2 msk
ingefära, färsk, riven
Kött
500 g
fläskkött, t ex karré eller ytterfilé
Dressing
2 msk
srirachasås
1 dl
majonnäs
Servera med
0.5
gurka
2
jalapeños, milda
1 kruka
koriander
1
Baguette
Gör så här
1
Picklade grönsaker: Häll ättika och socker i en kastrull och låt sockret lösa sig på låg värme under omrörning. Dra kastrullen från värmen och häll i vattnet, låt svalna. Strimla moroten och skär rättikan i smala stavar. Lägg rotsakerna i den kalla lagen. Salta lite och låt dem pickla i minst en halvtimme.
2
Marinad: Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i köttet och vänt runt det.
3
Blanda majonnäs och sriracha i en skål.
4
Skär gurkan i avlånga skivor. Skiva jalapeño tunt. Grovhacka koriandern.
5
Värm en stekpanna med olja och stek köttet på medelvärme, häll på marinaden så den steker med de sista minuterna tills köttet är genomstekt. Ta upp köttet och skiva det. Lägg tillbaka det i stekpannan och blanda det med marinaden.
6
Dela baguetten i fyra bitar och bred på srirachamajonnäsen. Lägg på gurka, kött, picklade grönsaker och toppa med jalapeno och rikligt med koriander. Servera direkt.