Heavenly tofu poké bowl
Erik Videgårds recept på vegetarisk poké bowl med tofu, avokado och en god dressing på sesam, chili och vitlök.
– Om du vill kan du addera ett mjukkokt ägg eller lite majo, säger Erik. Byt ut majonnäsen mot växtbaserad så blir rätten vegansk.
Ingredienser
Ingredienser
2 huvuden
romansallad, sköljda och rivna i bitar
4 dl
Avokado/sojabönor/kikärter-mix
500 g
silkentofu, i 1 cm tärningar
2 msk
sesam/chili/vitlöksdressing , att blanda med tofun
sesam/chili/vitlöksdressing , efter smak
rivna rotsaker
Macadamianötter
sjögräs, rostat
Koriander, färsk
Salladslök, fint skuren
Sesam/chili/vitlöksdressing
50 g
Ingefära, finhackad
50 g
Vitlök, finhackad
350 g
ljus soja
100 g
chingkiangvinäger
100 g
Socker
50 g
chiliolja
100 g
Sesamolja
100 g
inlagd chilibönpasta (toban djan)
Avokado/sojabönor/kikärter-mix
2
Avokado, mogna (urtagna och skurna i 1 cm kuber)
150 g
Sojabönor, frysta och tinade (utan skal)
150 g
kikärtor, från burk (avrunna och väl sköljda)
1
Lime, saften
1 tsk
Salt
Rivna rotsaker
Rödbeta
Morot
Gulbeta
Srirachamajonnäs
400 g
majonnäs, hemgjord eller köpt
100 g
srirachasås
Gör så här
1
Sesam/chili/vitlöksdressing: Blanda soja och socker lös upp sockret i vätskan. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda.
2
Avokado/sojabönor/kikärter-mix: Blanda strax innan servering. Om avokadon skärs upp tidigt bör den blandas med limejuicen för att inte mörkna. Mixen kan varieras i det oändliga. Byt kikärtor mot färsk mango, tillsätt inlagd rödlök, byt sojabönor mot ärtor. Fantasin sätter gränserna.
3
Rivna rotsaker: Svarva eller riv rotsakerna fint.
4
Srirachamajonnäs: Blanda ingredienserna.
5
Montera din poké bowl så här: Bottna 4 skålar med romansallad.
Skeda upp avokadomixen i mitten.
Arrangera tofun i mitten och tillsätt ev. mer sesam/chili/vitlöksdressing
Arrangera resten av ingredienserna ovanpå.