Grön kycklingcurry med kokosmjölk

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Grön kycklingcurry med kokosmjölk

Här har vi en riktigt krämig och eldig kycklingcurry med chili, citrongräs, limeblad och kokosmjölk. Lägg ner kycklingen i såsen tillsammans med grönsakerna, och låt puttra i några minuter tills kycklingen är genomstekt.

Grön kycklingcurry med kokosmjölk

Ingredienser

2 citrongräs
2 grön chili
3 vitlöksklyftor
3 cmingefära, kan även använda galangal
0,5 mskspiskummin, krossad
1 mskfisksås
1 mskpalmsocker, eller farinsocker
1 msksojasås
8 kycklinglår, överlår, gärna med skinn
500 ggrönsaker, efter önskemål
400 mlKokosmjölk
1 dlKycklingfond, eller vatten
5 kaffirlimeblad, färska eller torkade
färsk koriander
thaibasilika
myntablad, kan utelämnas
Lime
ris, till servering

Gör så här

1
Ta bort de yttersta grova bladen på citrongräset. Dela chilin på längden och skrapa ur fröna. Vill du ha en stark curry låter du fröna vara med.
2
Hacka citrongräs, vitlök, ingefära och chili. Lägg allt i en snabbmixer och tillsätt korianderfrön, spiskummin, fisksås, socker och soja.
3
Kör det till en slät, tjock kryddmassa. Tillsätt eventuellt 2 msk av kokosmjölken så att det lättare låter sig mixas.
4
Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Krydda kycklinglåren med salt och peppar. Värm upp en stor panna, tillsätt lite olja och stek kycklingen på medelhög värme tills skinnet är knaprigt och gyllene.
5
Värm upp en wok eller kastrull och fräs kryddpastan försiktigt i lite olja i cirka fem minuter. Se till att den inte steker eller fastnar i botten av kastrullen eller woken.
6
Rör ner 1 dl kycklingfond eller vatten och 2,5 dl av kokosmjölken. Koka upp såsen och lägg i kycklingen. Låt det puttra tills kycklingen är genomstekt.
7
Tillsätt limeblad och resten av kokosmjölken. Koka upp snabbt och lägg i grönsakerna. Låt det puttra tills grönsakerna nästan är mjuka.
8
Justera smaken med mer fisksås, socker eller några droppar limejuice om det behövs. Balans i smakerna är viktig här, men det viktigaste är att du själv tycker att det smakar gott.
9
Strö över koriander och basilikablad. Servera kokt ris bredvid och några limeklyftor att pressa över om så önskas.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Goan green chicken

  2. (64)

    Masoor dal – indisk linssoppa

  3. (2)

    Naanpizza

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kyckling
    3. Thailändsk mat

Kyckling

Visa alla
(1)

Kokosmarinerade kycklingspett

(1)

Macka med currykyckling

(1)

Kyckling i krämig dragonsås

(1)

Marockansk kycklinggryta