Lammkotletter i kokosmarinad
Lammkotletter är möra, supersaftiga och snabba att tillaga. Här låter vi de marinera i en blandning av röd currypasta och kokosmjölk. Tillsammans med krispig och fräsch sallad får du en fantastisk lammrätt utöver det vanliga.
Ingredienser
Ingredienser
1 kglammkarré
50 gröd currypasta
1 dlKokosmjölk
1 mskLimejuice, färskpressad
Olja
Sallad
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 mskfisksås
1 mskpalmsocker, eller socker
2 Lime
2 mskjordnötter, hackade och rostade
1 hjärtsallad
0,5 rödlök
0,5 gurka
2 Morötter
100 gsockerärter
Till servering
färsk koriander, eventuellt mynta och/eller thaibasilika
jordnötter, rostade, grovt hackade
jasminris
Gör så här
1
Rör ihop currypasta, kokosmjölk och limejuice. Gnid in köttet med marinaden och låt det marinera i en timme, eller mer om du har tid.
2
Krydda köttet med salt och bryn det väl på alla sidor i en stor het stekpanna. Lyft upp köttet på en bakplåt och låt det fortsätta grädda i ugnen på 180 grader i ca. 15 minuter.
3
Låt köttet vila i 10-15 minuter innan du skär det i jämna kotletter mellan benen. Strö gärna över lite extra flingsalt.
4
Rensa chilin från frön om så önskas. Hacka vitlöken och chilin grovt och krossa dem väl i en mortel.
5
Tillsätt fisksås, socker och limejuice. Tillsätt jordnötter och krossa alltihop till en dressing.
6
Skär salladen och finhacka rödlöken. Skär gurkan i tunna strimlor, men undvik att använda den mjuka kärnan. Skala och skär morötterna i strimlor.
7
Rensa sockerärtorna och koka dem i lättsaltat vatten i 30 sekunder. Lyft upp sockerärtorna och lägg dem i iskallt vatten för att stoppa tillagningsprocessen. Skär dem i mindre bitar eller remsor.
8
Blanda alla salladsingredienser med dressingen, färska örter och grovhackade jordnötter precis innan servering. Servera med kokt jasminris vid sidan av.