Bakad fläsksida med krondillsmajonnäs

Av Godare

(1)

Vad tycker du?

Bakad fläsksida med krondillsmajonnäs

Bjud dina nära och kära till fest med denna bakade fläsksida som serveras med krondillsmajonnäs, fläsksås och vinägerstekt kål. Toppa med lite örter plockade i naturen. En ljuvlig rätt som det inte går att få nog av!

Recept av kocken Oskar Persson.

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt passar bra med smörkokt broccoli och ugnsrostad potatis.

Ingredienser

Fläsksidan

5 vitlöksklyftor
5 kvistartimjan
2,5 kgfläsksida, cirka
2 grankvistar
2 enkvistar
1 dlsojasås
Salt
Peppar

Krondillsmajonnäs

20 krondillstoppar
200 gbabyspenat
5 dlRapsolja
2 äggulor
2 mskdijonsenap
champagnevinäger
Salt

Fläsksås

2 mskgula senapsfrön
5 vitlöksklyftor
3 gula lökar
3 lfläskfond
3 kvistartimjan
Soja
sherryvinäger
granskott
50 gsmör
Salt

Vinägerstekt kål

2 mskRapsolja
200 ggrönkål, eller svartkål
sherryvinäger
Salt

Gör så här

1
Värm ugnen till 155 grader.
2
Skala och hacka vitlöken. Hacka timjanen.
3
Lägg fläsket i en djup ugnsform. Gnugga in med salt och peppar. Häll på soja, hackad vitlök och timjan. Lägg på gran och en. Lägg sedan något tungt ovanpå som pressar ihop fläsket (baksten, gjutjärnspanna) och baka i ugnen cirka 2 timmar. Kyl ner under press.
4
Vid servering, värm på och skär köttet i bitar.
5
Krondillsmajonnäsen: Mixa dillen med spenat och olja cirka 5 minuter på full effekt.
6
Sila oljan genom silduk (eller en kökshandduk) och kyl ner snabbt.
7
Gör en majonnäs genom att först vispa ihop äggulorna med senapen en liten skvätt vinäger och en nypa salt. Vispa sedan i den silade oljan, först droppvis, sedan i större skvättar. Smaka av med salt och vinäger.
8
Fläsksås: Sjud senapsfröna i 5 dl vatten i 30 minuter under lock. Sila av vattnet.
9
Hacka lök och vitlök, stek i lite olja tills hacket fått fin färg, tillsätt fond. Koka ner tills ungefär en tredjedel är kvar. Lägg i timjanskvistarna och låt dra.
10
Sila av fonden och smaka upp med salt, lite soja och vinäger.
11
Bryn smöret i en liten kastrull.
12
Innan servering, tillsätt granskott och de kokta senapsfröna. Rippla lite brynt smör på tallriken.
13
Vinägerstekt kål: Hetta upp en stekpanna med hög kant, tillsätt oljan och sedan kålen. Låt fräsa under hastig omrörning.
14
Tillsätt en skvätt vinäger på slutet, smaka av med salt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Kycklingvinga­r med hemgjord buljong

  2. Focaccia på rester från kylskåpet

  3. (1)

    Siciliansk grönsakspytt caponata

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Middagstips
    3. Kött

Middagstips

Visa alla

Helstekt kalkonfilé

(5)

Pannbiff med lök

(5)

Korv stroganoff med ris

(2)

Ugnsstekt falukorv med potatismos