Lyxig förrätt med råraka med hummerröra
En frasig och krämig förrätt som blir perfekt start på en läcker 3-rättersmiddag.
– Ett lyxigt, men relativt enkelt recept som går bra att förbereda, säger kocken Mattias Larsson.
Ingredienser
råraka
350 gfast potatis
Salt
smör
Hummerröra
2 kokta humrar, urtagna
1 Gul lök
4 mskmajonnäs
0,5 fänkål
1 mskcitronjuice
Salt
Till servering
Dill
Gör så här
1
Hacka hummerköttet i önskad storlek. Skala och finhacka löken. Blanda hacket med majonnäs och smaka av om det behövs mer salt.
2
Finstrimla eller grovriv potatisen. Blanda potatisen med salt och låt den marinera ett par minuter. Värm en stekpanna till medeltemperatur. Krama ur lite vätska ur potatisen och dela upp den i 4 portioner. Stek rårakorna cirka 5 minuter på varje sida i rikligt med smör till en gyllene och knaprig yta.
3
Hyvla eller finstrimla fänkålen supertunt. Marinera fänkålen i citronjuicen och en liten nypa salt.
4
Lägg upp rårakorna på tallrikar. Toppa med hummerröran och fänkålen. Plocka över små fina dillkvistar och avnjut direkt.
5
Tips.
Hummerröran kan förberedas redan dagen före.
Rårakan kan stekas innan gästerna anländer och värmas upp i ugnen, cirka 5 minuter på 200 C.
Fänkålen kan förberedas innan gästerna kommer och så är det bara att marinera den strax innan servering.