Po’boys med cajunblomkål
Po’boys är en förkortning av ”poor boys sandwich.” En matig macka med rötter i New Orleans, som man från början fyllde med det som fanns på restaurangen. Här är kocken Per Ehrlund variant med cajunblomkål som röks direkt på grillen.
Ingredienser
1 blomkålshuvud
2 dlRapsolja
1 tskvitlökspulver
1 tsklökpulver
1 tsknymalen svartpeppar
1 tsktorkad timjan
1 tsktorkad oregano
1 tskpaprikapulver
0,5 tskSalt
0,5 tskCayennepeppar
0,5 tskChiliflakes
1 tskWorcestershiresås
tabasco, några droppar
Remoulad
1 dlCrème fraiche
1 dlMajonnäs
1,5 mskcornichons, finhackade
1 tskKapris, finhackad
1 mskcitronsaft
1 msksenap
1 mskPersilja , finhackad
tabasco
Salt
nymalen svartpeppar
Till servering
4 hamburgerbröd
tomater
isbergssallad
Gör så här
1
Dela blomkålen i mindre buketter. Spara så mycket stjälk som möjligt. Blanda alla övriga ingredienser till blomkålen i en bunke. Rör ihop ingredienserna till remouladen. Smaka av med salt och peppar.
2
Tänd upp ett tändrör med briketter, fyllt till 2⁄3. När briketterna är färdiga häller du dem på ena sidan av grillen. Stäm av temperaturen i grillen som ska vara 180 grader.
3
Placera blomkålsbuketterna på gallret på indirekt värme. Lägg en näve blötlagd rökflis på gallret direkt över glöden. Stäng locket. När blomkålen har blivit varm efter ca 5 minuter penslar du den med oljan. Upprepa detta några gånger så att oljan och kryddorna sugs upp ordentligt. Stäng locket mellan gångerna. Efter ca 20 minuter, eller när blomkålen är mjuk och har sugit åt sig av oljan, flyttar du den till direkt värme i ett par minuter för att ge den lite extra färg.
4
Grilla brödet lite snabbt. Det är inte nödvändigt, men det är snyggt med grillränderna och lite frasigare blir det allt.
5
Skär brödet, men inte helt igenom. Bred ett lager av såsen på botten av brödet. (Har du lite olja över från blomkålen kan du pensla den på insidan av brödet.) Lägg på två skivor tomat och strimlad isbergssallad och lite mer remoulad. Toppa med blomkål och ytterligare sås. Nu är det bara att njuta av en bit av den amerikanska södern, gärna tillsammans med ett glas kall lager.