Semifreddo på hallon- och körsbär
Semifreddo är som en blandning av glass och parfait – och det perfekta sättet att avsluta en romantisk middag på. Det går fint att göra både semifreddon och tillbehören i förväg, så att den bara är att servera på den faktiska kvällen.
Ingredienser
Semifreddo
2 dl
vispgrädde
2
äggvitor
4
äggulor
1 dl
Socker
2 dl
hallonpuré
Körsbärssås
2 dl
körsbär
0.5 dl
syltsocker
1 skvätt
vatten, eller ett gott dessertvin
Karamelliserade hasselnötter
1 näve
hasselnötter
1 dl
strösocker
Rostad vit choklad
50 g
Vit choklad
Gör så här
1
Börja med att vispa äggvitan till ett fast marängliknande skum. Ställ det åt sidan och vispa sedan äggulor och socker till ett fluff. Vispa även grädden till toppar.
2
Nu skall fluffen blandas. Ner med grädden i äggsmeten, som sedan vänds ner i marängen. Till sist vänder du ner hallonpurén. Se till att allt är ordentligt blandat, utan att vispa bort all luft. Plasta insidan av en avlång brödform, och häll ner semifreddon.
3
Ställ formen i frysen. Låt stå i minst 6 timmar, men gärna över natten.
4
Koka upp alla ingredienser till körsbärssåsen.
5
Karamellisera nötterna genom att först smälta sockret försiktigt i en stekpanna. När det är gyllenbrunt och flytande, dra det av plattan och vänd ner de grovt hackade nötterna. Häll genast upp på ett bakplåtspapper och låt stelna.
6
Rostad choklad: Riv vit choklad fint på ett bakplåtspapper, låt gå i ugnen i 180 grader i cirka 5 minuter, eller tills chokladen är gyllenbrun. Titta till chokladen hela tiden, för den bränns fort! Ta ut och låt svalna. Bryt den i fina bitar.
7
När det är dags att servera: Klicka upp semifreddon och strö över de karamelliserade valnötterna. Lägg på några bitar vit brynt choklad. Droppa körsbärssås över alltsammans.