Äppelkaka med knaprig topping

Av Godare

Vad tycker du?

Äppelkaka med knaprig topping

(187)

Här är en äppelkaka med extra allt – smör, kanel, socker och givetvis goda äpplen. Toppa äppelkakan med smuldeg som tar den till en helt ny nivå – otroligt knaprig och god.

Äppelkaka med crunch på toppen.

Ingredienser

Ingredienser

100 g
smör
1 dl
Havregryn KRAV
2 dl
Vetemjöl
1.5 dl
Socker
0.5 msk
Vaniljsocker
0.5 msk
Kanel
Flingsalt

kaneläpplen

2
äpplen
1 msk
Kanel
1 msk
Socker
1 msk
citron, pressad saft

äppelkaka

1 msk
smör, till formen
2 msk
Ströbröd, till formen
150 g
smör, rumsvarmt
2 dl
Socker
2
ägg
0.5 dl
Vatten
2 tsk
Vaniljsocker
3 dl
Vetemjöl
1 tsk
Bakpulver

Gör så här

1
Smuldeg: Smält smöret i en kastrull.
2
Kör havregrynen i en matberedare så de finfördelas, häll i resten av ingredienserna.
3
Kör tills du har en bra smuldeg, om den är för torr tillsätter du mer smör, inte vatten för då kan den bli kompakt.
4
Kaneläpplen: Skala och kärna ur äpplena och skiva dem i 0,5 cm klyftor
5
Lägg i en skål och blanda med socker och kanel. Pressa över lite citron.
6
Äppelkaka: Sätt ugnen på 175 grader.  Smörj och bröa formen.
7
Vispa smör och socker tills det blir fluffigt.   Tillsätt ett ägg i taget under vispning.  Rör i vaniljsocker och vatten.
8
Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ihop alltihop till en tjock smet och bred ut den i formen
9
Tryck ner äppelskivorna i smeten nästan ända ner till botten. Pudra på lite kanel. Strössla smuldegen över kakan.
10
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40-50 minuter beroende på ugn. Kolla med sticka att den är genomgräddad.
11
Låt kakan vila i formen i 30 minuter innan du tar av den. Då minskar risken att den spricker.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Äppelpaj med flingsalt – god smuldeg

  2. Kanelbulleäppelpaj

  3. Äppelkladdkaka med vit choklad

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Efterrätter
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!