Saffransbak - mer än lussekatter
Lotta Voltaire bakar fyra släktingar till vår älskade lussekatt.
Recept: Lotta Voltaire
Foto: Sara Ringström
En portion räcker till cirka 30 bullar, eller 3 längder.
Saffransbulle Lilla Marocko med pistage, citron och kokos
● Blir cirka 30 stora bullar
Du behöver:
Grunddeg enligt recept ovan
TILL BEREDNING:
1 burk lemon curd
200 g riven kokos
100 g pistagekärnor
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
1. Jäs degen i 40 minuter.
2. Kavla ut och bred på citronkräm, strö kokos över.
3. Rulla samman och skär i bullbitar.
4. Pensla med ägg och strö med grovhackad pistage och pärlsocker.
5. Grädda i 225 grader i cirka 8 minuter.
Saffransbröd med gula russin och flagad mandel
● Blir cirka 30 stora bullar
Gör så här:
Grunddeg enligt recept här intill
TILL BEREDNING:
200 g gula russin
200 g flagad mandel
1/2 dl råsocker, brunt
2 msk kardemumma
50 g smör
1 uppvispat ägg till pensling
Pärlsocker
Gör så här:
1. Jäs degen i 40 minuter.
2. Kavla ut degen på mjölat bakbord, bred på smör och strö, russin, mandel, råsocker samt kardemumma över.
3. Rulla samman och skär längden i bullar eller till längder och klipp upp dem med en sax så de blir vackert flikiga.
4. Pensla med ägg och strö pärlsocker över.
5. Grädda bullar i 225 grader i cirka 8 minuter eller längder i 200 grader i cirka 18 minuter.
Kärlekskakor
● Blir cirka 20 rejäla kakor
Du behöver:
200 g hasselnötskärnor
Skalet av 1 apelsin, rivet
1/2 gram saffran
100 gram rumstempererat smör eller vegetabiliskt margarin
1 1/4 dl socker
1 dl flytande honung eller vit baksirap
1 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 msk vanillinsocker
Gör så här:
1. Blanda samman till en deg och forma till 2 långa rullar.
2. Placera rullarna på bakplåtspappersklädd plåt och platta ut dem.
3. Grädda i ugnen 175 grader i cirka 12 minuter.
4. Snitta kakorna och ställ dem på högkant.
5. Grädda ytterligare 5 minuter.
Kokostopp med saffran och nötter
● Blir cirka 10 stora toppar
Du behöver:
50 g smör eller vegetabiliskt margarin
0,5 g saffran
2 ägg
1 1/2 dl socker
200 g riven kokos
50 g hasselnötter
Gör så här:
1. Smält smöret, tillsätt saffran.
2. Slå det över kokosen och låt svälla i 10 minuter.
3. Grovhacka nötterna och tillsätt dem.
4. Vispa socker och ägg och tillsätt.
5. Forma toppar.
6. Grädda i cirka 15 minuter i 175 grader.
7. Låt svalna på plåten.