Huevos rancheros – het äggrätt
Huevos rancheros är en kryddig och god mexikansk äggrätt med hetta. Serveras som frukost eller lunch. Sleva i dig den goda röran av krossade tomater, bönor och ägg med bitar av ett tortillabröd.
Ingredienser
Ingredienser
1 förpackning
svarta bönor
1 burk
krossade tomater
2 msk
Rapsolja
1
vitlöksklyfta, hackad
0.5 tsk
Spiskummin
3 dl
Vatten
1 msk
Limejuice, eller balsamvinäger
1 dl
Fetaost, smulad
1 knippe
koriander, färsk (eller 1 tsk malen)
1 tsk
Chilipulver
Salt och svartpeppar
Socker, en nypa
4
ägg
4
tortillabröd
Gör så här
1
Hetta upp stekpannan på mellanvärme. Stek på vitlök och spiskummin i 1 msk olja under omrörning. När dofterna har frigjorts slår du i de sköljda bönorna, krossade tomater, chilipulver (eventuellt malen koriander) och 2 dl av vattnet. Låt det koka bort och slå sedan på den sista decilitern vatten samt den andra matskeden olja.
2
Låt det steka bort igen tills konsistensen blir simmig. Det borde inte ta mer än 6–7 minuter.
3
Använd en mosstamp och mosa sönder bönorna. Rör i limejuice eller balsamvinäger, smaka av med salt och peppar. En nypa socker förhöjer smaken.
4
Stek äggen på ena sidan – gulan ska vara rinnig.
5
Ta ett tortillabröd och börja med bönröran. Lägg på det stekta ägget. Toppa eventuellt med färsk koriander och avsluta med den smulade fetaosten. Toppa med tabasco eller klassiska tomatröran pico de gallo.
Vad tycker du om receptet?
Läs vidare
Ämnen