Goda små chokladkakor

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Goda små chokladkakor

Baka små läckra chokaldkakor med krämigt inre och med ett lagom tjockt lager mörk chokladglasyr. Ett rött bär på toppen sätter pricken över i.

Goda små chokladkakor
Goda små chokladkakor

Ingredienser

5 dlSocker
5 dlmjöl
1 tskBakpulver
1 tskVaniljsocker
240 gsmör
4 mskKakao
2,5 dlVatten, varmt
1,5 dlgräddfil, eller kefir
2 ägg, stora

Glasyr

250 gchoklad
2,5 dlgrädde
1 msksmör

Dekorationer

färska bär, t ex hallon, vinbär
Ätbara blommor, kan utelämnas

Gör så här

  1. Använd små formar (ca. 8 cm i diameter och 5 cm höga), gärna porslinsformar. Täck botten med bakplåtspapper och smörj kanterna lätt med lite olja eller smör.
  2. Värm ugnen till 165 grader.
  3. Blanda socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
  4. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kakao och vatten. Koka upp och koka ordentligt i 30 sekunder.
  5. Vispa det varma kakaosmöret tillsammans med de torra ingredienserna till en slät och klumpfri smet. Vispa ihop gräddfil och ägg och rör ner det i chokladsmeten.
  6. Fördela smeten i portionsformarna och grädda kakorna i mitten av ugnen i ca. 30 minuter. Kolla med en tårtpinne, men kakorna kan vara lite mjuka i mitten. Låt svalna i formarna.
  7. Hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den varma grädden över chokladen, lite i taget, medan du hela tiden rör från mitten av skålen med en slickepott. Glasyren ska vara tjock, blank och elastisk.
  8. Ta ut kakorna ur formarna och bred över ett jämnt lager glasyr. Garnera med bär och/eller blommor och servera.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Goda små chokladkakor