Hjortfilé med jordärtskockspuré

Av Lise Finckenhagen

(5)

Vad tycker du?

Hjortfilé med jordärtskockspuré

Hjortfilé är underbart gott och perfekt för en lite extra lyxig middag. Servera den med härlig jordärtskockspuré, pepparsås, smörstekt svamp och äpplen stekta i lite smör och honung.

Hjortfilé med jordärtskockspuré, pepparsås, smörstekt svamp och stekta äpplen.
Hjortfilé med jordärtskockspuré, pepparsås, smörstekt svamp och stekta äpplen.

Ingredienser

  • 800 gytterfilé av hjort
  • kryddpeppar, krossad
  • 1 kvisttimjan
  • salt och malen peppar
  • Olja
  • smör
  • 2 dlfärska örter, gräslök, persilja, timjan och salvia

Jordärtskockspuré

  • 500 gJordärtskockor
  • 2 msksmör
  • 6 dlmjölk
  • salt och malen peppar

Pepparsås

  • 1 Schalottenlök
  • 2 dlrödvin
  • 2,5 dlkoncentrerad oxfond, eller viltfond
  • 2 tskdijonsenap
  • 1,5 mskrödvinbärsgelé
  • 2 msksmör
  • 1 tskmalen peppar, svart och vit
  • Salt

Till servering

  • stensopp, eller annan skogssvamp
  • Äpple, i klyftor, stekt i lite smör och honung
  • Brysselkål, smörstekt

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Hjortfilé med jordärtskockspuré