Minipajer med ägg och bacon

Av Lise Finckenhagen

(3)

Vad tycker du?

Minipajer med ägg och bacon

Starta dagen med frasiga smördegspajer fyllda med ägg, bacon, salladslök och ost. Dessa små läckerheter passar bra till frukost, mellis eller att ha med på utflykten. Receptet ger tio små pajer.

Småpajer med ägg och bacon
Småpajer med ägg och bacon

Ingredienser

5 smördegsplattor, frysta
150 gBacon
4 Salladslökar
3 ägg, stora
150 gRiven ost
3 dlgrädde
1 Äggula, för pensling
salt och malen peppar
Olja, till stekning

Gör så här

 1. Tina smördegsarken i 10 minuter på köksbänken. Värm ugnen till 200 grader.
 2. Klipp eller skär ut två cirklar på 8-9 cm i diameter (ev. kan du dela varje platta på mitten, men då får du fyrkantiga pajer).
 3. Skär en cirkel ungefär 1 cm in från kanten, skär halvvägs ner i degen – inte genom.
 4. Pensla smördegen med äggula.
 5. Grädda pajbottnarna i mitten av ugnen i ca. 15 minuter, tills smördegen har jäst, är fint gyllene och krispiga i kanten.
 6. Skär baconet i små bitar och stek baconbitarna gyllene och frasiga. Finhacka salladslöken och stek den lätt med baconet på slutet. Lägg det på ett fat så länge.
 7. Vispa ihop ägg och grädde. Krydda lätt med salt och mald peppar.
 8. Tryck försiktigt ner mitten av smördegsbottnarna, så att det finns plats för fyllningen. Se till att det inte blir hål i smördegen, då rinner fyllningen ut under gräddningen.
 9. Fyll pajbottnarna med bacon, salladslök och riven ost. Håll plåten med bottnarna halvvägs in i ugnen och häll försiktigt i äggblandningen.
 10. Skjut plåten på plats och grädda pajerna tills fyllningen har "stelnat", ca. 20 min. Fyll på under tiden, om det behövs. Äts helst varma eller ljumna, men är också goda kalla.
 11. Tips: Riven vit ost kan bytas ut mot annan ost som cheddar, eller till exempel brie, röd kittost eller ädelost i små bitar.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Minipajer med ägg och bacon