Makaronigratäng med köttfärs

Av Lise Finckenhagen

(20)

Vad tycker du?

Makaronigratäng med köttfärs

När själen behöver en kram inifrån är det en rykande het och krämig gratäng som behövs. Makaronigratäng med köttfärssås är ett säkert kort till middag. Ta god tid på dig med köttfärssåsen för bästa resultat.

Makaronigratäng
Makaronigratäng

Ingredienser

Köttfärssås

100 gBacon, pancetta eller lufttorkad skinka
1 Lök, stor
2 vitlöksklyftor
2 Morötter, medelstora
3 selleristjälkar
600 gBlandfärs, eller nötfärs
2 lagerblad
2 tskoregano, torkad
2 burkarkrossade tomater, 400 g per burk
4 dlKöttbuljong
Olivolja
salt och malen peppar
socker
basilika, färsk

Makaronistuvning

250 gmakaroner
60 gsmör
60 gVetemjöl
6 dlmjölk, varm
200 gRiven ost, och/eller mild cheddar
50 gparmesan, riven
salt och malen peppar

Gör så här

  1. Skär baconet i små bitar. Finhacka lök och vitlök. Skär morötter och selleri i små tärningar.
  2. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en stor stekpanna. Fräs baconet, tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa några minuter. Löken ska vara mjuk och gyllene, men inte brun.
  3. Tillsätt morötter, selleri, lagerblad och oregano. Fortsätt steka tills alla grönsaker är mjuka och lätt gyllene i ca. 10 minuter. Ta upp grönsaksblandningen ur pannan så länge.
  4. Värm upp pannan igen, tillsätt mer olja och stek köttfärsen. Häll tillbaka grönsakerna i pannan tillsammans med tomater och buljong.
  5. Tillsätt en rejäl nypa salt och socker och låt blandningen koka upp. Låt såsen puttra under lock i ca. en timme, men gärna längre.
  6. Rör om regelbundet och smaka av köttfärssåsen med salt och mald peppar. Rör till sist ner grovhackad färsk basilika.
  7. Koka makaronerna i lättsaltat tills de nästan är färdiga. Häll av det kokande vattnet.
  8. Smält smöret till såsen i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken under kraftig vispning för att undvika klumpar i såsen. Låt såsen puttra i ca. fem minuter under konstant omrörning.
  9. Krydda såsen med salt, peppar och gärna lite riven muskotnöt. Blanda ner hälften av osten i såsen och blanda ihop såsen med makaronerna.
  10. Smörj botten på en medelstor ugnsform med lite smör eller olja och häll i köttfärssåsen. Fördela makaronistuvningen ovanpå och strö över resten av osten.
  11. Gratinera gratängen i ugnen på 220 grader i ca. 20 minuter, eller tills gratängen är vackert gyllene.
  12. Serveras med en tomatsallad bredvid.
  13. Tips: Ta god tid på dig med köttfärssåsen för bästa resultat. Använd ordentligt med örter, goda krossade tomater och en smakrik och kraftfull köttbuljong. Låt det puttra i minst en timme, men gärna mycket längre. Använd gärna mer grönsaker och mindre kött i köttsåsen om du vill, och hälften av buljongen ersättas med rött eller vitt vin. Prova även att röra ner 1 msk torkad eller finhackad färsk timjan i makaronistuvningen.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Makaronigratäng med köttfärs