Makaronigratäng med köttfärs

Av Lise Finckenhagen

När själen behöver en kram inifrån är det en rykande het och krämig gratäng som behövs. Makaronigratäng med köttfärssås är ett säkert kort till middag. Ta god tid på dig med köttfärssåsen för bästa resultat.

Makaronigratäng

Ingredienser

Köttfärssås

100 g
Bacon, pancetta eller lufttorkad skinka
1
Lök, stor
2
vitlöksklyftor
2
Morötter, medelstora
3
selleristjälkar
600 g
Blandfärs, eller nötfärs
2
lagerblad
2 tsk
oregano, torkad
2 burkar
krossade tomater, 400 g per burk
4 dl
Köttbuljong
Olivolja
salt och malen peppar
socker
basilika, färsk

Makaronistuvning

250 g
makaroner
60 g
smör
60 g
Vetemjöl
6 dl
mjölk, varm
200 g
Riven ost, och/eller mild cheddar
50 g
parmesan, riven
salt och malen peppar

Gör så här

1
Skär baconet i små bitar. Finhacka lök och vitlök. Skär morötter och selleri i små tärningar.
2
Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en stor stekpanna. Fräs baconet, tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa några minuter. Löken ska vara mjuk och gyllene, men inte brun.
3
Tillsätt morötter, selleri, lagerblad och oregano. Fortsätt steka tills alla grönsaker är mjuka och lätt gyllene i ca. 10 minuter. Ta upp grönsaksblandningen ur pannan så länge.
4
Värm upp pannan igen, tillsätt mer olja och stek köttfärsen. Häll tillbaka grönsakerna i pannan tillsammans med tomater och buljong.
5
Tillsätt en rejäl nypa salt och socker och låt blandningen koka upp. Låt såsen puttra under lock i ca. en timme, men gärna längre.
6
Rör om regelbundet och smaka av köttfärssåsen med salt och mald peppar. Rör till sist ner grovhackad färsk basilika.
7
Koka makaronerna i lättsaltat tills de nästan är färdiga. Häll av det kokande vattnet.
8
Smält smöret till såsen i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken under kraftig vispning för att undvika klumpar i såsen. Låt såsen puttra i ca. fem minuter under konstant omrörning.
9
Krydda såsen med salt, peppar och gärna lite riven muskotnöt. Blanda ner hälften av osten i såsen och blanda ihop såsen med makaronerna.
10
Smörj botten på en medelstor ugnsform med lite smör eller olja och häll i köttfärssåsen. Fördela makaronistuvningen ovanpå och strö över resten av osten.
11
Gratinera gratängen i ugnen på 220 grader i ca. 20 minuter, eller tills gratängen är vackert gyllene.
12
Serveras med en tomatsallad bredvid.
13
Tips: Ta god tid på dig med köttfärssåsen för bästa resultat. Använd ordentligt med örter, goda krossade tomater och en smakrik och kraftfull köttbuljong. Låt det puttra i minst en timme, men gärna mycket längre. Använd gärna mer grönsaker och mindre kött i köttsåsen om du vill, och hälften av buljongen ersättas med rött eller vitt vin. Prova även att röra ner 1 msk torkad eller finhackad färsk timjan i makaronistuvningen.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Stjärnpizza med skinka och ananas

  2. Pasta med kryddig chorizo

  3. Svamplasagne med frasig salvia

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Pasta
    3. Gratänger
    4. Middagstips
    5. Köttfärs
decoration divider

Pasta

Visa alla

Spaghetti med musslor

Fyllda pastarullar

Spaghetti all’Amatriciana

Pasta med kryddig chorizo