Brasilianska burgare i ostbollar

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Brasilianska burgare i ostbollar

Smaskiga, mjuka brasilianska ostbollar fyllda med skivor av grillat nötkött, röd chimichurri och koriander- och limesås. De är så små att du kan äta fyra, och så goda att du kanske vill ha ännu fler.

Brasilianska ostbollar med grillad biff och chimichurri
Brasilianska ostbollar med grillad biff och chimichurri

Ingredienser

4 biffar, à 150-200 gram
rucola

Röd chimichurri

1 röd paprika
1 rödlök, liten
2 vitlöksklyftor
1 jalapeño
3 mskrödvinsvinäger
1 tskSpiskummin
1 tskoregano
1 knippekoriander, litet
Salt

Koriander- och limesås

2 dlKoriander, hackad
1 vitlöksklyfta, stor
1 tskSocker
1 Lime, pressade saften
2 mskolivolja, mild
Salt och peppar

Ostbollar

2,5 dlmjölk
3 mskSmör
4,5 gtapiokamjöl
0,5 tskSalt
2 ägg, stora
3,5 dlparmesanost, riven

Gör så här

  1. Gnid in biffarna med salt och peppar och lite olja. Grilla biffarna på hög värme (använd en grillpanna) ca. tre minuter på varje sida. Låt biffarna vila på ett fat i 10 minuter innan servering. Skär köttet i tunna skivor, tvärs över fibrerna, precis innan servering.
  2. Rensa paprikan och skär den i bitar. Rensa och grovhacka lök och vitlök. Dela chilin på längden, skrapa bort fröna och grovhacka den. Blanda paprika, lök, vitlök, chili och resten av ingredienserna till chimichurri i en snabbmixer och mixa det snabbt till en "grynig" sås. Krydda med en god nypa salt.
  3. Hacka eller riv vitlöken till koriandersåsen och blanda ihop alla ingredienser till en slät grön sås. Krydda med salt och peppar.
  4. Koka upp vattnet till ostbollarna i en tjockbottnad kastrull. (Låt inte vattnet stå och koka, eftersom vattnet kommer att avdunsta och vätskeförhållandet kan bli felaktigt). Smält smöret i det kokande vattnet. Rör ner salt och tapioka. Låt kastrullen stå på medelvärme och rör om (med en träslev) tills det blir en massa.
  5. Häll över degen till en bakskål. Rör ner ett ägg i taget medan maskinen går på medelhastighet (använd K-spateln). Tillsätt inte nästa ägg förrän det föregående är helt utrört.
  6. Stoppa maskinen några gånger och skrapa ner från kanterna på skålen. Rör till sist ner riven parmesan.
  7. Värm ugnen till 190 grader. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Använd två matskedar, eller en glasskopa, och gör 16 lika stora bollar av degen. (Låt bollarna ligga lite glest på plåten då de sväller upp lite under gräddningen). Grädda bollarna i mitten av ugnen i ca. 25 minuter. Bollarna är godast när de är varma och nygräddade. Fyll bollarna med lite sallad och tunt skivat nötkött. Toppa med chimichurri och koriander- och limesås.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Brasilianska burgare i ostbollar