Västerbottenspizza

  • Jon Hansson
Publisert:
Pizza med västerbottenost.

Variera klassisk västerbottenpaj med en pizza med färska körsbärstomater.

Antal: 4–6 personer.

Ingredienser:

  • 1 färdig kyld pizzadeg (eller så gör du en deg enligt ditt favoritrecept)
  • 2 dl crème fraiche
  • 100 g riven västerbottensost
  • 1 boll mozzarella, 125 g

Tomat-topping:

  • 400 g körsbärstomater
  • 50 g rucola
  • 2 msk olivolja
  • Lite pressad citron
  • Några kvistar färsk basilika
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Rulla ut pizzadegen på en papprad plåt. Bred på crème fraichen. Lämna någon cm vid kanterna. Salta och peppra. Riv eller strö över västerbottenosten och plocka mozzarellan i små bitar och strö över.
  3. Grädda i ugnen i 10–12 minuter eller tills degkanterna och osten fått fin färg.
  4. Fixa toppingen under tiden: Skölj och dela tomaterna. Skölj rucolan och klappa hyfsat torr med en handduk. Lägg i en skål. Salta, peppra, pressa i lite citron, ringla i olivoljan och rör om ett par varv.
  5. Lägg upp tomatsalladen i hög på pizzan och strö över basilikablad.
Så gör du en västerbottenpaj

Jon Hansson är reporter och redaktör på Godare.

decoration divider

Mer på Godare

  1. Grillade kycklinglår med majssallad

  2. Grillad majs med chilismör

  3. Jordgubbssallad med kallskuret

  4. Ugnsbakade sötpotatisklyftor

  5. Sötpotatisbowl med avokadohummus

  6. Gratinerad köttbullsmacka

  7. Pannkaka fylld med ost, skinka och purjolök

  8. Pastagratäng med tomat och pesto

  9. Tonfisksandwich med kapris och citron

  10. Stekt torsk med brynt smör och potatismos