Nacho grande med majs- och tomatsalsa och chilimajonnäs

Av Godare

(5)

Vad tycker du?

Nacho grande med majs- och tomatsalsa och chilimajonnäs

Nachosfest med tomatsalsa och chilimajonnäs som du äter direkt från ugnsplåten.

Recept ur boken ”Ät gott och rädda planeten” är byggda på ett veganskt grundrecept. Men om du vill kan du exempelvis lägga till ost och få en vegetariskt rätt – eller kött, fågel eller fisk.

Nacho grande! Servera med majs- och tomatsalsa och chilimajonnäs.
Nacho grande! Servera med majs- och tomatsalsa och chilimajonnäs.

Ingredienser

8 dlbruna bönor, kokta
0,5 Gul lök
10 vitlöksklyftor
1 röd chili
0,5 tsktorkad oregano
1 tskpaprikapulver
2 mskrödvinsvinäger
0,5 tskhavssalt

Majs- och tomatsalsa

0,5 tskkoriander, hel
2 tomater
1 dlmajskorn, frysta
4 mskpressad lime, färsk
2 mskolivolja
0,5 tskhavssalt
svartpeppar, från kvarn

Chilimajonnäs

1 dlSojadryck, osötad utan kalcium
2 dlolja
1 tskSenap, stark
1 mskcitron, färskpressad
1 tskchilifrukt, finhackad
0,5 tskhavssalt

Tillbehör

2 dlvitt ris, långkornigt
150 gnachos, naturella
1 gul paprika
0,25 gurka
1 avokado

Vegetarisk

2 dlbruna bönor, tas bort och byts mot osten nedan
50 glagrad hårdost

Plus kyckling

4 dlbruna bönor, tas bort och byts mot kycklingen nedan
100 gKycklinglårfilé, med skinn
0,25 tskhavssalt

Gör så här

  1. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull, tillsätt riset och låt koka i 13 minuter. Häll av vattnet och låt riset ånga av under lock i 5 minuter.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök till bönröran. Finhacka även chilin. Bryn lök, vitlök och chili i en stor stekpanna i 2–3 minuter. Tillsätt oregano och paprikapulver, rör om och räkna till tio. Tillsätt vinäger, salt och bönor. Rör om ordentligt. Mosa gärna bönorna litegrann med en potatisstöt. Tillsätt lite vatten i taget tills röran har en krämig konsistens. Lägg upp i en skål.
  3. Rosta korianderfröna till salsan i en torr het panna i cirka 1 minut. Mixa eller mortla dem till ett grovt pulver. Skär tomaterna i tärningar. Blanda tomat, majs, limesaft, olivolja, salt, korianderpulver och svartpeppar ordentligt.
  4. Värm ugnen till 200 grader och grill. Lägg ut nachosen på en stor ugnsplåt och fördela bönröran i klickar ovanpå. Baka i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Skär under tiden paprikan i strimlor och gurkan i tunna halvmånar. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet.
  5. Chilimajonnäs: Mixa sojadryck, olja, senap och citronsaft med stavmixer i en mixerskål tills det blir en tjock majonnäs – det tar cirka 15 sekunder. Mixa i den hackade chilin. Smaksätt med salt och eventuellt mer citronsaft.
  6. Servering: Ta ut plåten och fördela paprika, gurka och avokado över hela. Toppa alltihop med salsan och klicka ut cirka 1 dl chilimajonnäs med hjälp av en tesked. Ät direkt från plåten med riset i en skål bredvid.
  7. Vegetarisk variant: Riv osten. När du lagt ut bönröran på nachosen, strö över osten och baka i ugnen. Servera som ovan.
  8. Plus kyckling: Stek kycklingen gyllenbrun i en stekpanna med skinnsidan neråt. Lägg över i en liten kastrull, tillsätt saltet, täck med vatten och låt koka i 30 minuter under lock på medelvärme. Ta upp kycklingen, hacka den i små bitar med kniv och blanda den med bönröran. Lägg ovanpå nachosen. Fortsätt enligt veganreceptet ovan. Spara gärna fonden från kycklingen till ett annat matlagningstillfälle.
  9. Cashew- och tamarisås: Mixa alla ingredienser med stavmixer på högsta hastighet i 2 minuter till en krämig sås. Tillsätt mer vatten om det behövs, men tänk på att såsen tjocknar när den blir kall.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Nacho grande med majs- och tomatsalsa och chilimajonnäs