Quinoa- och chiafrallor
Varför krångla till det? Det enkla är oftast det godaste – och nyttigaste. Näringsfysiolog Kristina Andersson delar med sig av fem hälsosamma recept ur sin bok, ”Eat Clean”.
Ingredienser
Ingredienser
3.5 msk
Fiberhusk
5 dl
Vatten, eller mjölk
2 msk
Olivolja
1 tsk
Salt
2.5 dl
vit quinoa, kokt
2.25 dl
havregryn
2.25 dl
rismjöl
2 msk
Chiafrön
olja
frön, att strö över
Gör så här
1
Rör ner fiberhusk i vatten eller mjölk. Blanda ordentligt och låt stå och svälla i minst 20 minuter tills det bildar en gel. Vispa gelblandningen med en ballongvisp så att så mycket luft som möjligt kommer in i den. Det är det här som gör bullarna så luftiga.
2
Tillsätt olivolja och salt. Vänd ner quinoa, chiafrön och havregryn i smeten och rör om. Tillsätt det mesta av rismjölet och arbeta in det med fingrarna. Häll på mer mjöl allt eftersom tills du får en bra konsistens. Det ska vara lite kladdigt.
3
Forma degen till bullar. Pensla med olivolja och strö över frön. Grädda i 200 grader i ca 45–60 minuter mitt i ugnen.