Fyllt kalkonbröst

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Fyllt kalkonbröst

Det här är en expresskalkon med världens enklaste fyllning för dig som inte vill steka en hel kalkon. Saftiga och härliga rullader som kombinerar smaken av salt italiensk korv och söta tranbär.

Fyllt kalkonbröst

Ingredienser

0,5 dlTranbär, torkade
150 gSalsicca, rå (italiensk korv)
0,5 dlvalnötter, eller pekannötter, grovt hackade
0,5 dlpersilja, hackad
800 gKalkonbröst, med skinn (eventuellt kycklingbröst)
Salt
Peppar
5 vitlöksklyftor, med skal
2 kvistarfärska örter, timjan, rosmarin och salvia (eller några teskedar torkade)
smör och olja, till stekning

Gör så här

1
Häll hett vatten över tranbären och låt dem svälla några minuter. Häll av vattnet och torka tranbären på lite hushållspapper. Krama ur korvfyllningen ur skinnet, lägg fyllningen i en skål och blanda i tranbär, nötter och persilja.
2
Använd en smal vass kniv och dela kalkonbröstet nästan rakt igenom på längden (det ska vara en kant på ca. 2-3 cm). Vik ut bröstet (som en fjäril) på en stor bit dubbel plastfolie. Lägg dem med skinnsidan nedåt. Täck hela köttbiten med plastfolie och banka bröstet till ca. 2 cm tjocklek. Det är väldigt bra om det bankade kalkonbröstet ser ut som en rektangel.
3
Bred ut färsen över köttet, men inte ända ut till kanten på den sida där skinnet sitter. Rulla ihop köttet hårt som en rulltårta. Börja från motsatt sida av skinnsidan. Det bästa är om du lyckas lossa skinnet lite under rullningen så att rullen täcks av skinnet så mycket som möjligt (och skinnet inte rullas in i rullen).
4
Skär till ca. 15 längder snören som är tillräckligt långa för att knytas runt rulladen (bättre med lite för lång än kort) Lägg snörena bredvid varandra på skärbrädan med ca. 2 cm mellanrum. Lägg den hårt rullade kalkonrulladen i mitten av snörena med skarven nedåt. Knyt snörena hårt runt rulladen. Börja gärna med den i mitten och arbeta dig ut på varje sida. Tryck tillbaka färsen i rulladen om den försöker smyga ut under processen. Krydda rulladen väl med salt och peppar (och ev. torkade örter om du använder det).
5
Hetta upp en stor stekpanna och tillsätt en skvätt olja. Bryn rulladen ordentligt runtom, börja med skinnsidan och låt skinnet bli krispigt och gyllene innan du vänder på den. Tillsätt ett par rejäla skedar smör, pressad vitlöksklyfta och örtkvistar. Fortsätt steka på medelvärme i ca. 10-15 minuter. Vänd rulladen ofta och ös med stekfettet (viktigt att det finns tillräckligt med stekfett i pannan).
6
Lyft över rulladen i en liten ugnsfast form och häll stekskyn med vitlök och allt över den. Sätt i en stektermometer och fortsätt att tillaga i ugnen på 180 grader tills kärntemperaturen är 65-68 grader (ca. 30 minuter). Låt rulladen vila i minst 15 minuter innan du skär den i skivor.
7
Tips: Salsiccia kan bytas ut mot 150 gram fläskfärs. Krydda färsen lite extra med 1-2 msk hackade örter som salvia, rosmarin eller dragon. Om du inte har färska örter kan du använda torkade både i färsen och till stekning. Vid stekning gnider du in rullen med kryddorna och salt och mald peppar.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

 1. (1)

  Helstekt kalkon med örtsmör

 2. (55)

  Kalkon – så blir den saftig och god

 3. (0)

  Mozzarellafyllt kycklingbröst

 1. Ämnen

  1. Recept
  2. Kyckling

Kyckling

Visa alla
(1)

Kokosmarinerade kycklingspett

(1)

Macka med currykyckling

(1)

Kyckling i krämig dragonsås

(1)

Marockansk kycklinggryta