Älggryta med kantareller
Den här grytan är fylld med skogens läckerheter. Kantareller, lingon, enbär och rött vin ger ljuvlig smak till det möra älgköttet.
Recept ur ”Köttälskarens nästan vegetariska kokbok” av Eva och Matts Hildén.
Ingredienser
Ingredienser
700 g
Älgstek
350 g
Kantareller, färska
2 msk
Vetemjöl
2
lökar, gula
1
vitlöksklyfta
Rött vin
7 dl
Vatten
2 msk
Viltfond
3
lagerblad
4
enbär
2 msk
svartvinbärsgelé
1 tsk
Timjan
1 tsk
Rosmarin
1 dl
Lingon
1 tsk
Soja, kinesisk
0.5 tsk
Salt
svartpeppar, nymald
Smör , till stekning
Pressad potatis
Till servering
sockerärter, lättkokta
lite hackad färsk persilja, eller salvia
Gör så här
1
Skär köttet i mindre bitar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra och lägg över i en gryta. Strö över vetemjölet och blanda runt med köttbitarna.
2
Finhacka lök och vitlök och stek den genomskinlig. Lägg över i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över skyn i grytan.
3
Häll i vin, vatten, fond, lagerblad, enbär, gelé och kryddor. Låt puttra minst 2 timmar.
4
Dela kantarellerna om de är stora och förväll dem. Stek dem sedan i smör i en stekpanna så att de får fin färg. Smaka av grytan med soja och ev. mer salt och peppar.
5
Vänd ner lingon och kantareller. Garnera med färsk persilja eller salvia.
6
Servera älggrytan med pressad eller kokt potatis, gelé och lättkokta sockerärtor.