Sofia Henriksson

Av Sofia Henriksson

Skomakarlåda med potatispuré, bacon och rödvinsås

Av Sofia Henriksson

(8)

Vad tycker du?

Skomakarlåda med potatispuré, bacon och rödvinsås

Klassisk skomakarlåda med lenaste potatispuré signerad matkreatören Sofia Henriksson. Mandelpotatisen ger extra god smak till purén och rödvinssåsen får smak av timjan och sidfläsk.

Skomakarlåda med potatispuré, bacon och rödvinsås
Skomakarlåda med potatispuré, bacon och rödvinsås

Ingredienser

Potatispuré

600 gmandelpotatisar
1 dlmjölk
1 dlvispgrädde
100 gSmör
1 nypamuskot

Rödvinssås

1 Schalottenlök, stor
0,5 rödbeta
1 lagerblad
6 timjankvistar
1 msksidfläsk , kan vara svålen
3 dlrödvin
5 dlkalvfond
50 gsmör
1 nypasocker
Salt och svartpeppar
4 skivoroxfilé , á 125 g
1 knippepersilja
0,5 Purjolök

Gör så här

  1. Potatispuré: Skala och hacka potatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten. Pressa potatisen och vispa med smör och grädde. Smaksätt med salt, peppar och muskot.
  2. Rödvinsås: Hacka upp schalottenlöken och stek i smör tillsammans med timjan och lagerblad, sidfläsk och rödbeta. När löken blivit mjuk, tillsätt rödvinet och reducera till 1/3. Häll då på fonden och koka ihop. Sila såsen och koka ihop lite till. Smaka upp med salt och svartpeppar samt vispa ner smör. Om du vill ha såsen tjockare, red av med maizena.
  3. Salta och peppra köttbitarna. Stek i rikligt med smör 2-3 minuter per sida. Låt vila 10 minuter medan du steker sidfläsk och purjolöken krispig. Finhacka persilja och gräslök. Lägg kötet på potatispurén, toppa med rödvinssås och sidfläsk.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Skomakarlåda med potatispuré, bacon och rödvinsås