Morotskaka i långpanna

Av Lise Finckenhagen

(6)

Vad tycker du?

Morotskaka i långpanna

En härlig morotskaka i långpanna med rikliga mängder sammetslen färskostglasyr, som passar till alla tillfällen. Ett tips här är att riva två tredjedelar av morötterna grovt, och resten fint. Receptet passar en liten långpanna som mäter cirka 25 x 30 centimeter.

Morotskaka i långpanna
Morotskaka i långpanna

Ingredienser

4 ägg, medelstora
150 gSocker
100 gfarinsocker
200 gVetemjöl
1 tskBakpulver
1 Vaniljsocker
2 tskKanel, mald
1 tskKardemumma, mald
1 tskingefära, mald
0,25 tskkryddnejlika, mald
1 nypasalt
2 dlolja, neutral
350 gmorötter, rivna
100 gValnötter, grovt hackade

Glasyr

300 gfärskost, naturell
200 gSmör , mjukt
350 gFlorsocker
1,5 mskLimesaft

Dekoration

valnötter, hackade
Rivet limeskal
kolasås, tjock

Gör så här

  1. Värm ugnen till 170 grader och klä formen med bakplåtspapper. Vispa ägg, socker och farinsocker. Sikta samman alla de torra ingredienserna.
  2. Blanda snabbt ner oljan i äggsmeten och vänd ner de torra ingredienserna, men se till att du inte rör för mycket. Vänd till sist ner morötter och valnötter. Häll smeten jämnt i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca. 40 minuter. Ytan ska kännas fast, kolla gärna med en tårtpinne.
  3. Låt kakan svalna först i formen och sedan på galler. Vänta med att breda över glasyren tills kakan har svalnat.
  4. Vispa osten slät och klumpfri. Tillsätt smör, limesaft och siktat florsocker. Vispa ostkrämen slät och luftig (stanna några gånger och skrapa ner längs skålens sidor).
  5. Stjälp upp kakan på ett lämpligt serveringsfat. Ta bort bakplåtspappret och bred över ostkrämen.
  6. Garnera med lite extra nötter, limeskal och kolasås om så önskas.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Morotskaka i långpanna

Ämnen