Morotskaka med cream cheese

Av Godare

(5)

Vad tycker du?

Morotskaka med cream cheese

Morotskaka är alltid lika gott, och kanske lite nyttigt ändå, det är ju ändå morötter i. I programmet Festligare Fika visar Andréa Brändström och Fredrika Hartzell hur du bakar en morotskaka med cream cheese-topping.

Ingredienser

2 ägg
2 dlSocker
1 dlSolrosolja
2 dlmorötter, medelstora
100 gaprikoser, torkade, hackade
2,5 dlVetemjöl
1,5 tskBakpulver
1,5 tskKanel
1 tskKardemumma, nystött
1 tskingefära
Riven kokos, till formen

Frosting

300 gcream cheese
0,75 dlFlorsocker
1 dlvispgrädde
2 Lime, skalet

Dekorering

2 dlströsocker
2 Lime, skalet, helst ekologisk
1 dlRiven kokos
Morotskaka med limesmakande topping.
Morotskaka med limesmakande topping.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Täck botten på en springform (vi använde en 23 cm) med bakplåtspapper, smöra kanterna och bröa med kokos.
  2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt olja, morötter och aprikoser. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, sikta ned i smeten och vänd försiktigt runt till en jämn smet.
  3. Grädda i mitten av ugnen 30 minuter. Känn med en sticka så kakan är helt klar, är stickan torr är den redo att tas ut och låt svalna. (Använder du en mindre form blir gräddningstiden något längre)
  4. Förbered limesocker och rostad kokos under tiden kakan är i ugnen. Börja med att mortla socker och lime till ett härligt limesocker. Rosta kokosen i en het och torr stekpanna tills den får en fin, gyllenbrun färg. Rör om hela tiden för att undvika att kokosen bränns. Häll upp i en skål och låt svalna.
  5. Medan den färdiga kakan svalnar är det dags att blanda ihop frostingen. Tänk på att ha alla ingredienser kylskåpskalla! Vispa ihop cream cheese och florsocker. Tillsätt sedan grädden lite i taget och vispa till önskad konsistens. Riv limezesten och rör ned i frostingen.
  6. Bred ut frostingen på kakan och dekorera med limesocker och rostad kokos. Frostingen går också utmärkt att spritsa. Servera allra helst direkt!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Morotskaka med cream cheese