Av Markiz Tainton

Langos med citronkräm och räkor

Av Markiz Tainton

Langos är festligt, gott och traditionell festivalmat. Men de går precis lika bra att göra hemma. Perfekt att låta alla plocka på det som de själva gillar.

– Du kan till och med göra efterrättslangos, tänk nutella och jordgubbar, säger Markiz Tainton

”Langos är så otroligt gott och man kan faktiskt ha på precis vad som helst”, tipsar Markiz Tainton.

Ingredienser

Langos

25 g
Jäst
3 dl
Vatten
1
Potatis, stor (kokt)
1 tsk
Salt
7 dl
vetemjöl special , cirka
1 dl
Vetemjöl, till utbakning
5 dl
frityrolja

Råfriterad lök

1
Gul lök
Salt

Citronkräm

1 dl
Crème fraiche
1 dl
Olivolja
1
citron
1 tsk
Harissa
Salt
vitpeppar

Servering

2 dl
manchegoost, eller Gruyere (mer efter smak)
300 g
skalade räkor
1 msk
dill
1 msk
Koriander, färsk

Gör så här

1
Langos: Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis, salt och vetemjöl. Arbeta till en slät, blank och ganska lös deg som får jäsa 35-40 minuter.
2
Råfriterad lök: Skala och skär löken i så tunna skivor som möjligt. Lägg skivorna i en bunke med iskallt vatten och salt. Separera ringarna ordentligt och låt ligga i 30 minuter.
3
Citronkräm: Vispa crème fraiche och olivolja. Riv i citronskal, blanda väl och smaka av med salt och vitpeppar.
4
Langos (fortsättning): Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 1 bit per portion.
5
Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 minuter på väl mjölat bakplåtspapper.
6
Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna och låt den bli het. Prova med en liten bit vitt bröd.
7
Fritera langosbröden, ett i taget, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Lägg upp dem på galler eller hushållspapper.
8
Servering: Bred på citronkrämen och toppa sedan med ost, räkor, råfriterad lök och örter.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg
  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Tillbehör
    3. Smårätter
decoration divider

Tillbehör

Visa alla

Jordgubbssallad med kallskuret

Ugnsbakade sötpotatisklyftor

Blomkålscouscous

Jordgubbssalsa med mango