Marinerade lammkotletter med ratatouille

Av Godare

(1)

Vad tycker du?

Marinerade lammkotletter med ratatouille

Marinerade lammkotletter med ratatouille
– Om lammkotletterna klyvs kan de grillas hastigt på båda sidor så att porerna sluter sig och köttet blir saftigt. Salta, peppra och gnugga in kotletterna med rosmarin och timjan innan, så blir det riktigt bra, säger Per Morberg.
Recept ur Per Morbergs kokbok ”Morberg lagar husmanskost II”.

Ratatouillen är en variant från Marseille där grönsakerna läggs i lager i grytan.

Ingredienser

14 lammkotletter, enkla, cirka
3 vitlöksklyftor, stora
3 kvistarrosmarin, repad
3 kvistartimjan, repad
0,5 citron, pressad saft
0,5 dlolivolja
Salt och svartpeppar

4 kvistartimjan, repad
3 kvistarrosmarin, repad
1 dlpersilja, slätbladig, hackad
3 lagerblad
1,5 tskSalt
0,5 tsksvartpeppar, nymald

Ratatouille

1 Aubergine, stor, à ca 500 g
2 zucchini, à 225 g
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 Paprikor, röda och gröna
1 kgtomater, mogna
1,5 dlolivolja, till stekning
1 mskTomatpuré

Gör så här

1
Hacka samman timjan, rosmarin och persilja till kryddblandningen. Blanda med smulade lagerblad, salt och peppar.
2
Skala auberginen och zucchinin till ratatouillen och skär dem i ca 2 cm stora tärningar. Skala lök och vitlök. Tärna löken i 2 cm stora bitar och riv eller pressa vitlöken. Kärna ur och tärna paprikorna. Skålla och skala eventuellt tomaterna och skär dem i tärningar.
3
Bryn auberginen i olja i en stekpanna – det går åt mycket olja. Strö över lite av kryddblandningen. Lägg över auberginbitarna i en gryta på svag värme.
4
Bryn zucchinin i stekpannan, strö på lite kryddblandning och lägg över i grytan. Fortsätt med lök och vitlök, krydda igen och häll över i grytan. Gör samma sak med paprikorna. Tillsätt tomattärningarna och koka ihop så att lite av vätskan försvinner. Krydda, rör ner tomatpurén och häll alltsammans i grytan. Rör inte om! Lägg ett lock på glänt och sjud på svag värme i 1 timme. Låt kallna.
5
Ta under tiden fram lammkotletterna. Skala och finhacka vitlöken, finhacka även örterna. Blanda vitlök, örter, citronsaft och olivolja. Gnid in kotletterna med blandningen och låt marinera i ca 30 minuter i rumstemperatur.
6
Hetta upp ratatouillen. Smaka av med salt och peppar.
7
Salta och peppra kotletterna. Grilla dem i 2–3 minuter per sida i en het grillpanna eller på utegrillen och servera tillsammans med ratatouillen.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (3)

    Fiskburgare med krämig räksås

  2. (3)

    Stekt fläsk med persiljesås

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Husmanskost
    3. Lamm

Husmanskost

Visa alla
(5)

Pannbiff med lök

(5)

Korv stroganoff med ris

(2)

Ugnsstekt falukorv med potatismos

(1)

Fårikål