Saffranskladdkaka med hallonfrosting
Saffran och hallon är en himmelskt god smakkombination, särskilt i en kladdkaka med frosting.
– Hemligheten bakom en perfekt kladdkaka är att ta ut den när kanten är fast och mitten vobblar när du skakar på formen, säger Frida Skattberg. Sedan låter du den stå i kylskåpet i minst 3 timmar, gärna över natten. Då blir den alldeles perfekt.
Recept ur Frida Skattbergs bok ”Julbak de luxe”.
Ingredienser
Ingredienser
100 gsmör
50 gVit choklad
0,5 gSaffran
3 ägg
2,5 dlströsocker
2 dlVetemjöl
1 tskvaniljsocker
1 nypasalt
Frosting
50 gHallon, frysta , tinade
300 gfärskost, t.ex. Philadelphiaost
1 dlFlorsocker
1 dlvispgrädde
Till servering
färska hallon
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader och smörj samt bröa en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
2
Smält smöret på låg värme i en kastrull som rymmer alla ingredienser. Tillsätt vit choklad och saffran, rör om tills all choklad smält och ta sedan av från värmen.
3
Tillsätt ett ägg i tager under omrörning. Arbeta sedan ner resterande ingredienser och rör ihop till en slät smet.
4
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 18 minuter. Ta ut och låt svalna en aning. Ställ sedan in kakan i kylskåpet i minst 3 timmar.
5
Gör frostingen. Mixa hallonen fint med en stavmixer och passera dem genom en finmaskig sil. Spara det som kommer i skålen och släng det som du får kvar i silen.
6
Vispa hallonpuré, färskost och florsocker med elvisp tills allt blandats väl. Tillsätt vispgrädden lite i taget under konstant vispning på hög hastighet och vispa till ett fluff.
7
Spritsa frostingen på kakan och toppa med lite extra hallon.