Skånsk pepparkaka

Av Godare

(9)

Vad tycker du?

Skånsk pepparkaka

Skånska pepparkakor trivs alldeles utmärkt tillsammans med antingen gorgonzola eller med smör och en smakrik ostskiva. Om man är en kardemumma-fantast kan man även pudra lite över kakorna direkt när dom kommit ut ur ugnen.

Mjuk pepparkaka

Ingredienser

3 dlljus sirap
3 tskpepparkakskryddor, eller hälften så mycket ingefära + hälften så mycket kanel
1 mskBikarbonat
2,5 mskmjölk
7 dlVetemjöl

Gör så här

1
Rör ihop sirap och kryddor i en bunke. Lös upp bikarbonaten i mjölken och blanda ihop med den kryddade sirapen.
2
Blanda i mjölet. Börja med 5 dl och tillsätt resten lite i sänder. Arbeta ihop degen tills den är jämn och smidig. Rulla in degen i plastfolie och lägg svalt 3–4 timmar, eller över natt.
3
Ta ut degen och dela den i 20 lika stora bitar. Använd gärna en hushållsvåg som hjälp. Forma varje bit till en rund boll (det kan vara bra att ha mjölade händer) och lägg bollarna på plåt med bakplåtspapper, men inte för tätt då de flyter ut under tillagningen i ugnen. Platta till bollarna en aning.
4
Grädda pepparkakorna i ugnen, 200 grader, i cirka 10–12 minuter. Låt svalna före servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (6)

    Så får du mest saffranssmak i lussebullarna

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bröd

Bröd

Visa alla
(1)

Focacciapizza med mozzarella och tomat

(1)

Enkelt vitlöksbröd med ost

(1)

Persiljebröd med vitlökssmör

(1)

Grillat bröd med skordalia