Laxpudding med smält smör och pepparrot
Laxpudding med läckra smaker. Serveras med smält smör, färskriven pepparrot och citron att pressa över.
– En älsklingsrätt som jag gör om och om igen, säger Tareq Taylor.
Recept ur ”Mat på en plåt” av Tareq Taylor.
Ingredienser
5 potatisar, cirka
400 glaxfilé, färsk
100 gKallrökt laxfilé
100 ggravad lax
1 knippedill, stort, stjälkar och vippor
1 knippegräslök
5 ägg
4 dlmjölk, 3 %
1 dlvispgrädde
2 tskSalt
Till servering
0,5 citron
1 bitBit pepparrot, stor, färsk, riven
100 gsmält smör
Gör så här
1
Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
2
Skär potatis och lax i centimetertjocka skivor. Varva lax och potatis i en ugnsform.
3
Skär dill och gräslök fint. Vispa sedan samman örterna med ägg, mjölk, grädde och salt. Slå blandningen över potatis och lax i formen och baka sedan i ugnen i ungefär 40 minuter.
4
Ta ut och pressa citronen över alltihop. Toppa med pepparrot och servera direkt med det smälta smöret i en skål vid sidan om.