Brysselkålskimchi

Av Godare

Alla som gillar kimchi bara måste testa den här varianten på brysselkål.

– Jag älskar brysselkål! Inte bara smakmässigt utan också för att de är så förbenat gulliga, säger fermenteringsproffset Jenny Neikell.

Receptet är från hennes bok ”Stora boken om fermentering”.

Recept ur boken ”Stora boken om fermentering” av Jenny Neikell. (Norstedts)

Ingredienser

Ingredienser

500 g
Brysselkål, rensad/sköljd
2 tsk
Havssalt

Saltlake

2 dl
kallt vatten
3 krm
havssalt
2 klyfta
Vitlök
0.75 msk
Ingefära färsk
25 g
Lök, gul
0.5 msk
gochugaru, eller annan torkad chili

Gör så här

1
Dela brysselkålen i kvartar och lägg i en bunke.
2
Strö över saltet och massera in det så gott det går. Låt bunken stå ca 30 minuter i rumstemperatur. Låt gärna en tallrik med en tyngd ligga på kålen under tiden. Massera sedan brysselkålen lite till.
3
Häll på saltlake så att det knappt täcker brysselkålen, det är inte säkert att allt behövs. Låt stå ytterligare 30 minuter för att mjukna.
4
Skala vitlöken och ingefäran (om den inte är ekologisk, i sådana fall räcker det att skölja den). Riv dem fint. Skala och fin- hacka löken. Blanda ihop ingefära, vitlök och lök med gochugaru till en pasta.
5
När brysselkålen har mjuknat något, rör ner kryddpastan och blanda noga så att den kommer in lite mellan de små bladen. Tryck ner brysselkimchin i en 1-litersburk med gummiring och bygellås.
6
Påstricket: Ta en 2-litersfryspåse och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kan- ten på burken.
7
Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.
8
Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur i 14 dagar.
9
Låt brysselkålen mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. RECEPT

    Så fermenterar du grönsaker

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Matsmarta onsdag
decoration divider

Matsmarta onsdag

Visa alla

Melonkulor med wasabi och sesam

Avokado- och valnötssallad med ljummen ädelostsås

Mumsig och mättande wrap med bönor

Ljuvlig lättlagad linssoppa